vineri, 11 octombrie 2019

Atelier de Compost in Poiana 19 Oct 2019

Sâmbăta trecută, pe 28 septembrie 2019, Poiana cu Permacultură a găzduit un Perma-Blitz (un fel de clacă) în care 12 oameni am curățat de buruieni și plante agățătoare o suprafață de aproximativ 450 mp. După toată această operațiune, ne-am ales cu o grămadă mare de biomasă (plante ierboase, crenguțe de pomi, joarde de viță de vie și alte plante agățătoare). Pe langă asta, cu ajutorul unui tocător, am realizat și o grămadă mai mică de tocătură de lemn verde, care deja a început să se încingă.
Și iată cum, având această materie primă la dispoziție, se conturează ocazia de a mai recolta ceva, pentru că, așa cum spunea Bill Mollison: Recolta posibilă dintr-un ecosistem este teoretic nelimitată sau este limitată doar de imaginația proiectantului.De data aceasta recolta ar fi sub formă de cunoaștere și acumulare de experiență. Și anume, avem ocazia să învățăm să facem compost sau să învățăm să îl facem mai bine.

De aceea, lansez invitația de a participa la acest atelier oricărei persoane interesate să afle cum se pot transforma în îngrășământ natural, organic, resturile din bucătărie, buruienile, frunzele, crengile rezultate din tăierile pomilor fructiferi și multe alte deșeuri organice, care în mod obișnuit sunt aruncate la gunoi sau sunt arse. Sunt bine venite și persoanele care au deja experiență în realizarea de compost și vor să împărtășească din experiența lor sau vor să învețe lucruri noi din experiențele altora.

Când? Unde? Cine?
Atelierul va avea loc sâmbătă, pe 19 octombrie, între orele 10:15 și 18:00, în Poiana cu Permacultură, Intrarea Poiana nr. 8, Comuna Domnești Ilfov. Evenimentul este organizat cu sprijinul de Institutului de Cercetare în Permacultură din România (ICPR) și Casa Semințelor și va fi facilitat de Teodor Terpez, designer de permacultura, fondator al Comunității Poiana cu Permacultură, cofondator al ICPR, coinițiator al miscării de Tranzitie din România și implicat în proiecte de permacultură și de tranziție încă din anul 2011, cu experiență în organizarea de cursuri de permacultură și facilitarea de cursuri și ateliere tematice precum și cel despre compost. În trecut Teodor Terpez a mai facilitat 2 ateliere despre compost în cadrul proiectului Kultivă.



Cum?În spiritul Economiei Darului, participarea la acest atelier este liberă pe bază de înscriere și confirmare. De aceea vă invităm să vă înscrieți completând următorul formular:
https://forms.gle/AuKAbfc8EoM7ssp36

Ce?
În cadrul atelierului vom învăța despre:
- tipuri de compost
- rolul microorganismelor și a micilor vietăți din sol în descompunerea materiei organice.
- elementele componente ale unei grămezi de compost reușite.
- cum să estimăm cantitățile din fiecare categorie materii prime ce  intră într-o grămadă de compost.
- despre uneltele și dispozitivele necesare pentru realizarea de compost.
- cum se amestecă ingredientele astfel încât să obținem un compost fierbinte și rapid.
- cum se face o grămadă de compost și ce precauții ne luăm.
- cum verificăm dacă am realizat bine compostul, dacă are suficientă apă sau dacă e suficient de aerat.
- ce operațiuni se fac după ce am realizat grămada de compost.
De asemenea, vom avea ocazia să:
- tocăm/mărunțim materia vegetală cu ajutorul unor tocătoare electrice, astfel încât să fie cât mai accesibilă microorganismelor. Vom folosi un tocător de crengi Bosch și o moară rusească de uruială 4 în 1 Uralmash, care poate toca și vegetație ierboasă/tulpinoasă.
- sortăm biomasa pe categorii crengi și joarde de viță mai groase de 5 mm, care vor merge la tocătorul de crengi, vegetație ierbosă, buruieni și crenguțe subțiri, care vor merge la moara Uralmash
- facem operațiunile practice de realizare a compostului (mutat materie organica, așezat în grămadă, udat, etc)
- discutăm despre diverse alte tipuri de compost
- să contribuim cu propriile resturi organice la grămada de compost
- să asezăm masa și să mâncăm împreună.
- să povestim despre permacultură și alte lucruri legate de aceasta.
- să ne imaginăm sau să planificăm noi ateliere în Poiana cu Permacultură.


Programul:
  • 10:15 - 10:30 - Check In. Sosire, acomodare, facem cunoștință, bem un ceai, o cafea și luăm o gustărică.
  • 10:30 - 11:00 - scurtă introducere a noțiunilor teoretice despre compost, prezentarea uneltelor, a etapelor de lucru, împărțirea pe echipe și distribuirea rolurilor.
  • 11:00 - 14:00 - tocăm, mărunțim, mutăm ingredientele în apropierea locului stabilit pentru grămada de compost. Scoatem apă din puț și umplem un butoi cu care să udăm compostul. Pregătim locul în care vom face compostul. În paralel, o echipă de 2-3 persoane pregătește masa de prânz la soba rachetă și/sau pe grătar.
  • 14:00 - 15:00 - Pauză de masă. Prilej de discuții, întrebări și lămuriri.
  • 15:00 - 16:00 - Începem să realizăm compostul, amestecând ingredientele. Explicăm pe îndelete ce facem și de ce facem asta.
  • 16:00 - 17:00 - Continuăm să facem compost. Dacă mai sunt resturi vegetale de tocat, echipele se vor roti de la amestecarea ingredientelor la tocat și la alte statii de lucru.
  • 17:00 - 17:30 - Ultimele intrebări și clarificări despre compost, explicăm ce e de făcut mai departe și cum se verifică  dacă compostul e suficient de ud sau de fierbinte.
  • 17:30 - 18:00 - Check Out. Împartașim impresiile zilei și ne luăm rămas bun.


 Ce să aduceți cu voi?
Haine și încălțări potrivite pentru vremea de afară și adecvate pentru lucrul în grădină.
Mănuși de grădină.
Multă voie bună.
Opțional puteți aduce alimente preparate de voi pentru a le împărtăși cu ceilalți participanți.
Tot optional, puteti aduce resturi din bucatarie pe care să le punem în compost (zaț de cafea, coji de ouă, frunze de salată, coji de morcov, coji de cartofi, etc.)



Copii sau animale de companie.
Copiii sunt bine veniti. Responsabilitatea pentru supravegherea lor le revine insotitorilor, dar ne vom stradui sa ne impartim sarcinile, astfel incat doar unul sau doi adulti sa fie ocupati cu supravegherea copiiilor la un moment dat, iar ceilalti sa se poata implica in activitatile din gradina sau de la bucatarie.

Daca doriti sa veniti insotiti de un animal de companie, va rugam sa ne anuntati în prealabil, pentru a discuta daca este posibil și în ce fel s-ar putea integra.

Eveniment Facebook