Timpul, banii şi alte obligaţii nu îmi permit să mă ocup full time de Poiana cu Permacultura şi nici nu pot sa locuiesc acolo deocamdata. Dar pot sa ma joc de-a permacultura şi în apartament. Am vorbit deja despre jardinierele în care am pus ceapa perena, coriandru, patrunjel, leuştean, busuioc, iszop şi diverse alte plante şi flori şi în care şi-a facut cuib o pereche de gugustiuci, pe care i-am botezat între timp Gugurel şi Guguliţa şi care clocesc cu schimbul cele doua ouşoare ale lor. Pe lângă asta am mai făcut tot felul de experimente. Unul dintre ele fiind acela de a construi nişte ghivece din peturi.
În urmă cu vreo 3 luni sau chiar mai bine, am hotarât să mut vreo câteva plante ornamentale din ghivecele ramase mici în nişte ghivece improvizate din peturi, inspirat fiind de cateva modele gasite pe net. Ideea era sa aibe un rezervor inclus, în care să poţi turna cel puţin un litru de apă şi din care planta să îşi ia cat trebuie şi practic să nu mai fie nevoie să o uzi des, să poţi pleca liniştit în concediu sau unde vrei, fără să mai ai grija udatului florilor. În filmuleţele văzute de mine pe net oamenii foloseau recipiente ceva mai mari, dar eu m-am gândit să adaptez ideea pentru nişte materiale pe care le aveam din belşug: sticle de plastic, de 5 litri, de 6 litri, de 2 litri, de 1,5 litri, etc.
Până atunci, duceam peturile la containerul de reciclare plastice, dar tot mi se parea o mare risipă de energie, pentru un astfel de ambalaj care are viaţă foarte scurtă. Aşa că m-am tot gândit ce utilizări aş putea să îi dau înainte să ajungă la centrul de reciclare, astfel încât să devină cât mai rentabil din punct de vedere energetic. Iar una dintre idei, a fost asta, de a face ghivece de flori cu rezervor. Astfel de ghivece cu rezervor de apă, cu capacitate destul de mica, se găsesc de cumpărat la magazinele de bricolaj şi nu sunt ieftine deloc. Dacă îmi amintesc bine, un ghiveci mic costa vreo 12 lei, cam cât 3 sticle de 5 litri de apa plata. În concluzie, ideea părea foarte avantajoasă şi din punct de vedere financiar. Făceam o economie de 10-12 lei pentru fiecare plantă.
Trebuie sa mai spun că atunci când le-am mutat, plantele erau cam bolnavioare, pentru ca uneori uitam sa le udăm, alteori puneam prea multă apă, pământul ud de deasupra se compcata si făcea şi mucegai şi plus de asta ghivecele erau deja prea mici pentru cât de dezvoltate erau plantele. Pe scurt, înainte să le mut, nu le mergea prea bine. Iar acum după 3 luni de când le-am mutat în ghivecele improvizate, parcă sunt pline de viaţă.
Feriga a crescut ca nebuna şi suge cel mai repede rezerva de apa, la ea trebuie sa realimentez cam la 8-10 zile.
Pomişorul a crescut vizibil şi are culoare mai frumoasa, e mai batos, mai viguros.
Încă vreo 3 plante mutate în urmă cu două luni au frunzele mai verzi, sunt mai viguroase şi au crescut vizibil.
Încurajat de aceste rezultate, am decis să mai confectioez câteva astfel de ghivece şi să arăt şi altora cum am făcut asta, aducând chiar şi câteva îmbunătăţiri designului iniţial. Este ceva simplu ce poate face toata lumea.
Ce materiale sunt necesare?
Eu am folosit următoarele:
- una bucată sticlă plastic de 5l (merge şi de 6l şi de 10l, depinde ce nevoi sunt)
- una bucată pet 2 l (merge si de 1,5l)
- cutter
- foarfecă
- o bucată de material textil (bumbac, lână, cânepă, cu cât e mai natural şi mai puţin colorat, cu atât mai bine)
- sfoară (dacă nu există sfoară se poate folosi şi elastic sau alte materiale pentru legat, nu recomand sârma pentru că se oxidează)
- pământ de flori (merge şi pământ din grădină)
- o plantă matură
- o folie decorativă (o fostă folie de supravietuire de productie chinezească, merge orice altceva, aici depinde doar de gusturile fiecaruia)
- banda adezivă
Care sunt paşii?
1. Mai întâi se taie partea de sus a sticlei de 5l. Eu de obicei tai de acolo de unde începe să se îngusteze, dar depinde de configuraţia sticlei şi de cât de adânc vrei să fie ghiveciul şi cât de mare să fie rezervorul. Eu folosesc cutterul pentru a face o incizie de vreo 2-3 cm, apoi tai cu foarfeca pentru ca mi se pare mai usor, dar se poate taia exclusiv cu cutterul.
După ce se taie, partea de sus, se introduce în corpul sticlei, cu gura în jos, aşa cum se vede în poză. Dacă sticla este mai îngustă în partea mediana, se poate franjura corpul introdus, pentru a se plia mai bine.
2. Se confecţionează apoi tubul de alimentare/aerisire:
Tubul se confecţionează din PET-ul de 2l. Mai întai tai capetele de sus şi de jos, apoi se taie in doua jumătăţi pe lungime şi se obţine ceva de genul acesta:
Jumătatea de pet, se rulează şi se leagă la mijloc cu o bucată de sfoară. Ideea este să iasă un tub cu diametrul de aproximativ 1,5 cm, cam cât gura sticlei. Dupa aceea se măsoră faţă de înălţimea ghiveciului poziţionat asa cum se vede în poza de mai jos, şi dacă este nevoie se scurtează partea în exces. Merge să îl tai direct cu foarfeca, asa cum este. Daca nu ai o foarfeca buna, poate e bine sa îl măsori înainte să îl legi.
La capătul de jos se înfăşoară bucata de material textil şi se leagă cu o sfoară. Rolul bucăţii de material este acela de a conduce apa, prin efectul de capilaritate, dar de a nu permite pământului să astupe gura tubului de alimentare/aerisire. Dacă bucata de material nu acoperă prea bine gura sticlei mari, se mai poate adauga încă o bucată de material sau de şerveţel cum se vede în prima poză de la pasul 2.
Rolul tubului, după cum îi spune şi numele, este pe de o parte acela de a permite alimentarea cu apă a rezervorului, iar pe de altă parte permite schimbul de gaze între rezervor şi atmosferă, astfel încât nivelul proceselor anaerobe să fie minim. Un rol în oxigenare îl are şi planta, cu cât e mai mare, cu atât oxigenează mai bine. De aceea, nu cred ca sistemul este potrivit pentru plante foarte mici, dar voi testa şi asta. De asemenea, solul, fiind mai uscat la suprafata, permite şi el o aerisire buna. De aceea este recomandat ca alimentarea cu apa sa se facă doar prin tub, niciodată direct pe pământ.
3. După ce a fost confecţionat ghiveciul cu rezervorul şi tubul montate, trecem la etapa urmatoare şi anume la transplantare:
Mai întâi se adaugă puţin pământ la bază, atât cât e nevoie, în funcţie de înalţimea ghiveciului anterior. Apoi se extrage planta cu tot cu pământ din ghiveciul vechi şi este mutată în cel nou. Dacă este nevoie, se culptează puţin pământul din jurul rădăcinii, astfel încât să încadreze tubul.
Apoi se mai adaugă pământ şi se bate uşor recipientul în lateral pentru a se aseza cât mai bine.
Si gata, am obţinut un nou ghiveci cu rezervor:
4. Urmează faza a patra şi anume alimentarea cu apă:
Asa cum spuneam, alimentarea se face doar prin rezervor. Cantitatea de apă ce intră într-un astfel de rezervor este de aproximativ 1 l şi, în funcţie de nevoile plantei, poate sa ţină de la 1 la 4 săptămâni.
Cam aşa arată un rezervor plin:
Chiar şi dacă nivelul apei în rezervor mai este de numai 1-2 mm efectul de capilaritate functionează şi pământul va fi suficient de umed pentru ca planta sa îşi poate extrage nutrienţii.
5. Acuma ghiveciul ar putea fi lasat chiar asa, doar că în timp, dacă este expusă la lumina, apa din rezervor, va face alge, iar aspectul nu va mai fi la fel de placut. De aceea, este recomandat sa fie acoperit cu ceva. Solutia mea a fost aceea de a-l înveli în folie lucitoare. Am cumpărat din Auchan, un asa zis sac de dormit de urgenţă sau de supravieţuire, de fabricaţie chinezeasca, am dat doar 2,5 lei pe el şi de fapt vroiam sa îl folosesc pe post de folie de acoperit cortul. Doar ca am constatat că se cam rupe uşor, aşa ca i-am găsit o întrebuinţare mai bună. În lipsă de folie, se poate folosi hârtie colorată sau chiar se poate vopsi sau picta. Fiecare si-l decoreaza cum crede de cuviinţă.
Şi acum, pentru că am învăţat cum se face, de ce ne-am opri doar la plantele decorative? De ce să nu punem nişte roşii, castraveţi, ardei, salate, căpşuni, fasole, plante aromate sau orice alte plante comestibile? Asta ar fi etapa urmatoare. Plante comestibile crescute în apartament.
Multumim, foarte buna solutie ; am facut unul ieri
RăspundețiȘtergereMa bucur ca a fost de folos.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita Mircea. Te asteptam şi în Poiana, la Domnesti, nu doar pe virtual. :)
Cred ca am avea multe de povestit.
Am facut doua ghivece inspirate de modelul tau, in care am pus capsuni, dar dupa numai o zi pamantul este foarte ud. Plantutele vad ca sunt fericite, insa mi-e teama ca in timp nu le va face bine atat de multa umezeala.
RăspundețiȘtergereAna Maria
Salut! Super idee. Ma gandeam si eu la o idee de genul asta dar nu am apucat sa o pun in practica. Poate reusesc sa va vizitez si eu poiana. Spor la toate! Dorin
RăspundețiȘtergereSalut Doru! Vii la Street Delivery, să facem câteva ghivece aşa?
RăspundețiȘtergere