vineri, 6 ianuarie 2012

Listă elemente componente pentru planul general

Una din primele schite ale Poienii făcute la începutul lui 2011. Încă nu cunoşteam bine locul.


Pentru că este încă iarnă şi prea multe lucruri de făcut prin poiană nu am, m-am gândit să continui cu planurile si proiectele.
Intenţionez ca până la întâlnirea naţională de permacultură de anul acesta să finalizez planul general pentru cei 1500 mp din Poiana cu Permacultura. Pentru a-l putea prezenta celor ce vor veni la întâlnire şi pentru a putea discuta pe marginea lui. Eventual să mai fac ultimele ajustări dacă se vor ivi idei foarte bune la acea întâlnire, iar din vara lui 2012 să încep punerea lui în aplicare.
E drept că unele elemente le-am început deja, altele le vom face încă din primăvară. Dar aş vrea totuşi să urmez un proiect, un plan de permacultură, astfel încât să iasă ceva permacultural şi nu ceva făcut după ureche, fie ea şi muzicală.

Bun, ca să nu o mai lungesc, în articolul de faţă intenţionez să fac o listă cu posibile elemente ce vor fi incluse în planul general de permacultură. Voi începe eu o listă şi vă invit şi pe voi, cititorii şi membrii clubului Poiana cu Permacultură să veniţi cu idei, dacă aveţi, dacă puteţi. Orice idee nouă e binevenită, aşa că nu vă sfiiţi să postaţi un comentariu sau mai multe.
Sunt binevenite şi criticile constructive. Dacă credeţi că un element nu prea s-ar potrivi in Poiană vă rog să precizaţi şi de ce. Mulţumesc.

Şi acum iată lista:

1. Sprială codimente. Da, ştiu că e deja un clişeu şi ceva banal să faci spirală de condimente, dar cred ca e un element decorativ important şi un element util, mai ales dacă vom petrece mai mult timp şi vom mai şi găti acolo sau măcar vom face salate cu legumele din grădină. Şi plus de asta e o chestie fun de făcut şi de arătat vizitatorilor.

2. Pajişte. Ar avea mai multe functiuni. Parcare pentru musafirii veniţi cu maşină. Loc de popas pentru cei veniţi cu cortul. Loc de adunare când sunt mai mulţi oameni, etc.

3. Grădină legume anuale. Un loc în care vom face straturi înalte, şi vom planta diverse legume, de la ceapă, usturoi, ridichii, salată, roşii, castraveţi, ardei, cartofi, vinete şi multe altele.

4. Gard viu. Necesar atât pentru a crea adăpost pentru vânt cât şi pentru a feri locul de priviri indiscrete, de a ţine diverse animale nepoftite la distanţă şi de a reduce poluarea fonică precum şi poluarea aerului cu particule de praf sau funingine şi alte cele.

5. Pepeinieră. Ideea cu pepiniera mi-a venit acum câteva minute şi m-a determinat să fac această listă. Am câţiva sâmburi de diverşi pomi, inclusiv ghinde de stejari. Mă gândeam că nu ar strica să amenajez un loc strict pentru a creşte pomişori mici din seminţe pe care apoi să îi transplantez acolo unde s-ar potrivi mai bine.

6. Seră. Cred că mai corect ar fi sere, pentru că e posibil să fie mai multe.

7. Adăpost păsări. Există deja unul dar s-ar putea să fie mai bun unul mobil, adică un tractor. Şi s-ar putea să vreau alt amplasament.

8. Rezervor apă. Ma gandesc la colectarea apei de pe acoperiş şi folosirea ei pentru udarea grădinii. Poate fi făcut din butoaie de plastic/tablă, legate în serie.

9. Mlaştină. Asta aş face pentru a filtra apa provenită de la duş şi de la bucătărie.

10. Lac. Şi aici ar putea fi mai multe lacuri, unele mai mici, altele mai mari. Depinde câtă apă s-ar aduna. De exemplu ar putea fi un lac în care se adună apa filtrată de mlaştină, în care să se bălăcească câteva raţe sau gâşte. Gâşte care ar fi din când în când ocupate să tundă pajiştea. :)

11. Livadă/Pădure Grădină. În această toamnă am de gând să plantez cât mai mulţi pomi.

12. Sistem alimentare cu apă uz casnic. Eu mă gândeam la o pompă acţionată de vânt (poate fi şi una solară), pentru a urca apa din puţ într-un rezervor aflar undeva la înălţime. Plus un sistem de încălzire solară a apei, plus instalaţii de aducţiune şi evacuare.

13. Foişor. Când e frumos afară ne adunăm pe pajişte, dar când plouă sau e caniculă, parcă ne-ar prinde bine să stăm la umbră sau la adăpost.

14. Cuptor/sobă/vatră/bucătărie de vară. O să avem nevoie să mâncăm şi să preparăm mâncarea. Deci ar fi bun amenajat un loc special pentru asta.

15. Depozit/magazie. O să avem nevoie să depozităm chestii acolo. Există ceva construit, rămâne de văzut cum le împărţim pe mai multe funcţii.

16. Păsări. Eu aş opta pentru ceva găini şi ceva gâşte. S-ar putea să fie suficient pentru acea suprafaţă. Dar asta înseamnă să locuiesc acolo aproape permanent sau să găsesc un sistem de a le hrăni. Mai există şi pericolul de a fi furate. Mai vedem cum le organizăm. Dar ar fi deosebit de utile.

17. Popas pentru porumbei. Pentru că tot am vorbit de păsări. Dacă nu pot avea găini sau gâşte, măcar porumbeii să viziteze Poiana.

18. Stupi de albine. Chiar vreau să aduc în poiană şi vreo câtiva stupi Warre. Trebuie să proiectez un loc şi pentru ei.

19. Grămada de compost. Este necesară pentru că am decis să folosesc "compost toilet". Compostul se va dovedi foarte util când voi planta livada.

20. Poteci şi drumuri de acces. Şi pe astea trebuie să le am în vedere la proiectare.

21. Casa. Există, dar voi proiecta în jurul ei chestii.

22. Puţ. Există, posibil să mai facem altul.

23. Bolţi/plante agăţătoare. Bune pentru umbră şi adăpost.

24. Vita de vie. Există şi va fi integrată in gardul viu.

Deocamdată atât. E o listă deschisă. Dacă îmi mai vin idei, mai adaug. Dacă vă mai vin şi vouă idei, le adaug şi pe ele. E o listă cu posibile elemente, pe unele poate le voi folosi pe altele poate nu sau poate nu deocamdată. Dar e bine să fie o listă cât mai lungă, pentru a avea de unde alege şi pentru a folosi şi altora care vor să facă un astfel de plan.

29 de comentarii:

  1. Dorule, in scoala generala jucam "miuta la porti mici" intre blocuri. Cand ne-am facut mai mari am mers ''la teren''.
    Anul asta am gasit (dupa vreo 4-5 sapt de cautari) o zona SUPER (deal impadurit, finete, vii pe araci si livezi) cu preturi deosebit de bune. Asa ca am achizitionat un teren cat 2 de fotbal ( are 15 nuci mari,... vie 400mp, padure 4000mp, pasune 4000, livada pana la 1.1 ha).
    In zona ''iei'' 5000mp cu 100 mil.(dupa negocieri)teren ''cu de toate, intravilan nu
    arabil)mai putin casa. Si este la 20 km de oras. Cand te ''razgandesti''....Aerul curat si linistea sunt ..bonus!

    RăspundețiȘtergere
  2. sa nu ma intelegi gresit, dar ''echipele mari'' au in dotare terenuri pe masura. E ca o carte de vizita, unde mai pui ..multitudinea de posibilitati. Pasiunea cere si ...sacrificii (materiale)!

    RăspundețiȘtergere
  3. am inceput acum 4-5 ani, pe un teren de 1800mp. Acum "e plin" ,sunt peste 50 pomi pe rod, straturi de legume, cotete, zona salbatica, gazon, ierburi aromatice, 2 solarii plus casa si foisorul (terasa).
    Loc nu mai este, langa mine a venit "o firma" de fier forjat...si m-am gandit sa plec mai la liniste.Si mai la tara. Acum sunt in doua locuri, dar mai tarziu voi alege terenul mai mare. Daca stiam despre permacultura ''de la inceput'', alegeam altceva.
    Asta e sfatul meu. Si e ...facultativ de urmat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Gabriel!

    Forte interesant si frumos ceea ce ai facut tu acolo.
    Si eu imi doresc sa ma mut undeva mai departe de civilizatie, impreuna cu alti oameni care gândesc la fel ca mine.
    Pe de alta parte, din 2010, de când am aflat despre permacultura si pana acum, am invatat ca cel mai bine e sa lucrezi cu ceea ce ai la indemana, acolo unde esti. Am inteles ca in primul rand conteaza comunitatea, conteaza oamenii cu care te asociezi in astfel de demersuri. Asta este principala mea preocupare acum. Aceea de a aduna oameni in jurul unei idei, al unui proiect.
    Poiana cu Permacultura are scopul de a arata ceva concret, de a le da oamenilor ocazia sa faca ceva si sa se implice cumva intr-un astfel de proiect, fara sa fie nevoiti sa isi vanda casa, sa renunte la job, sa se certe cu nevasta sau alte minuni de genul asta.
    Toate la timpul lor, oamenii au nevoie de alternative viabile inainte de a lua decizii atat de radicale cum ar fi mutatul la tara.
    Eu unul chiar mi-as dori sa vad ambele terenuri pe care le-ai amenajat. La noul teren, daca nu e prea departe de Bucuresti, as veni cu placere sa ajut la diverse treburi.
    In dreapta paginii, chiar sub arhiva am publicat si o adresa de email, pentru cei care doresc sa ia legatura cu mine. Trimite-mi un email ca sa putem vorbi mai multe si sa inteleg mai bine ce imi propui de fapt. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. ok, ca "material didactic" pt incepatori dornici "sa vada" e buna poiana ta. Dar daca vrei sa "avansezi", sa crezi un sistem, atunci ai nevoie si de vecini dedicati aceleeasi idei (care nu umbla cu pompa de maglavais chimic in spate). Iar daca vrei pomi langa oras, nu ai nici o sansa sa vezi fructe fara sa-i stropesti (ca asa sunt create soiurile de pomi)EX GOLDEN AURIU "VREA" 30 de stropiri, nu o sa-l "educi" nicicum!
    SAU ai nevoie de teren MULT (spre 1 ha), ca sa functiuneze, sa atragi o libelula, soparla, fluture si scatiu.Sa ai 2-3 stupi, iepuri, rate si gaini, legume, fructe de padure sau "domestice".
    Pasiunea cere "solutii radicale" ca mutatul in rural, dar este necesara o motivatie puternica, resurse si "anumite conditii" de indeplinit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord ca ai nevoie de vecini.
      Deocamdata Poiana cu Permacultura exista, este un teren pe care ne putem juca si putem invata. In timp ce ne jucam si invatam si facem chestii impreuna, ne adunam mai multi si ne imprietenim, ne facem o echipa. O echipă fără teren sau cu un teren prea mic pentru o echipă mare, dar o echipă sudată, o echipă care se coordonează bine si care gândeste la unison. Ei, de aici se poate face si plecarea spre terenuri mai mari, mai virgine, mai, mai, mai. Pleacă 2-3 familii, iar celelalte raman in oras si ii sustin pe pionieri. Pionierii construiesc capul de pod, iar restul pot veni treptat, pe masura ce casele, gradina si toate celelalte se construiesc.
      Prin cooperare se pot face lucruri frumoase, lucruri pe care un om de unul singur nu le poate face. Dar ca sa existe cooperare, trebuie sa existe oameni care au incredere unii in altii, care se cunosc bine si care au un tel comun.

      Ștergere
  6. terenul care l-am luat are nevoie de gard pe aproape 3 laturi (400metri), am inceput sa aduc (unde locuiesc acum) lemnul pt o casuta de 3x2.5 m, o fac bucata cu bucata si la primavara o asamblez acolo. Mai am de plantat pomi pe una din laturi (ca protectie la vant si priviri)...mai am mult de defrisat (pruni si salcami tineri crescuti in nestire, de sapat lacul(de largit malurile)...de curatat zona ci vie (pt ca au invadat-o puietii de visin)...Pt ajutor am un vecin care vrea 40 ron/zi si face treaba 10 h bune. Cand va fi cat de cat "de aratat" te chem negresit. Acum stau la 5 km de focsani, iar terenul nou este la 20 km de oras. Aaa, am uitat: la ultima vizita la teren,2 iepuri salbatici au sarit din tufisuri. Si asta pe langa cele 2 veverite care le-am vazut sub nucul omului de la care am cumparat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu as face gard viu, gros de 2-3 m si inalt tot asa, de 2-3 m.
      Ai un plan? Vrei sa faci permacultura sau faci ceva asa cum consideri de cuviinta?
      In august oranizam a doua intalnire nationala de permacultura. Anul trecut au fost 33 de oameni, timp de 3 zile la Rasnov si am ajutat la umplerea cu pietre a unei fundatii la o casa.
      Anul asta inca nu am ales terenul, dar daca vrei, ne poti gazdui pe terenul tau si poate facem si un exercitiu de planificare permaculturala a terenului. Poate rezulta un plan frumos pe care il poti folosi sau nu, dupa cum doresti. In plus, putem ajuta la chestii. Ar fi o idee. Intra pe www.permacultura.ro exista si un forum acolo.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  7. Interesant ce spui,.. la gardul viu am gandit sa fac cu gladita, am gasit puieti pt primavara, dar cum gladitele cresc la peste 4 m, e cam dificil sa tund gardul (nu stiu cum sa rezolv acest aspect);...dar stai sa te intreb: din ce sa fie gardul viu si
    de ce 2-3 m grosimea lui?
    despre locul de desfasurare pt luna august, DA ma inscriu! Vreau totusi sa vina primavara sa pot face vreo 10 foto sa va prezint, ca sa "se stie".
    Da, voi intra pe forum! Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai cred ca nu-i bai daca e de 4 m inaltime.
    Nu stiu din ce sa fie gardul, dar eu l-as face din mai multe specii de plante.
    Am cautat informatii despre gladita, am vazut ca e un arbore asemanator cu salcamul. Asta poate fi baza. Aş mai putea adauga si tufe gen maces, zmeur, mur, care sa si porduca si sa faca desis.
    Ar mai mege apoi si ceva plante agatatoare, dupa ce se stabilesc celelalte care sa imbrace si mai bine.
    Ideea mea e sa fie suficient de gros ca sa protejeze de vant si de animale mari. Cred ca nicio capra sau vaca nu ar trece printr-un hatis plin cu spini. Poate doar porcii.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  9. la gladita apar spinii ramificati in anul 3, iar daca e plantata pe 2 randuri, din 30 in 30 cm nu trece nici porcul mistret (numai ca trebuie protejata in primii doi ani cu un alt gard, ca o papa vaca.
    Pe hotar exista acum tufe uriase de maces (n-am vazut niciodata tufe atat de "batrane") si tufe de mur. Dar sunt si spatii libere destule.
    ...spre deosebire de planul tau legat de comunitate, eu am plecat singur la drum, incerc sa fac, apoi sa arat si sa atrag doritori.Este mai anevoios fara sprijinul initial de care vorbeai, dar am simtit ca pot incerca.
    Bine Dorule, pastram legatura.
    Mai vrem postari ca "le zici frumos".

    RăspundețiȘtergere
  10. Uite ca mai aflu si eu ceva noutati. De fapt asta e avantajul comunitatii, fie ea si virtuala, ca mai inveti unul de la altul cate ceva.
    Cred ca poti folosi tufele de maces ca sa protejezi gladita.
    Or sa mai vina si postarile.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dorulet, in extrasezon citeste omu, ca doar nu o sta la teveu. Deci
    "articolele mici si dese - cheia marilor succese".
    sau "bate fierul cat e cald"
    sau "vara sanie, iarna caruta"
    sau "daca nu acum, degeaba la toamna"
    sau .."porcu' nu se ingrasa in ajun"...etc.
    VREAAAAAAAUUUUU ARTICOLEEEEEE.Hai sus, la treaba. Nici o zi fara "ceva nou". "Comunitatea" e in formare ACUM, la vara nu se sta la computer!!
    ...si toate astea le spun pt ca vad un tip simpatic si deschis care trebuie sa-si ia rolul "de catalizator" mai in serios. Ma tot uit dupa noutati in "poiana" si ...nimic. Daca nu imi erai deja prieten, o vorba nu spuneam. Ramane sa "muti" din sah!

    RăspundețiȘtergere
  12. ...am suflat praful doar; chiar daca am creat "deranj", va fi mai bine! SPER!

    RăspundețiȘtergere
  13. :)
    Multumesc de incurajare Gabriel!
    Ma voi stradui sa scriu mai mult, macar pentru tine. :)
    Sa vedem ce visez in noaptea asta sau sa vedem ce iese maine la intalnirea Transition Towns din Bucuresti cu o multime de permacultori in devenire. Cu siguranta va aparea un subiect.
    Pe de alta parte nu as vrea sa scriu daca nu am ceva de spus si daca nu scriu din suflet, pentru ca ar iesi ceva mediocru.

    RăspundețiȘtergere
  14. ...nici nu ma gandesc ca nu scrii din suflet!
    "Canta ca si cum nu te asculta nimeni, danseaza ca si cum nu te vede nimeni".
    Doar fa-o!
    Picatura nu da efecte "rapide", puterea ei sta in "staruinta".
    ...caut de vreo 2 zile sa citesc cat mai mult despre amenajarea terenului in panta: terasari (sau terasamente) si canale pt a inmagazina apa de ploaie (si gasesc si despre cum se fac lacurile).
    Pt microclimat este indispensabil "luciul de apa".

    RăspundețiȘtergere
  15. ...astept impresii de la eveniment!
    pe maine!

    RăspundețiȘtergere
  16. hei Doru, se-aude?
    imi vreau articolul!
    Daca nu am glumi, as spune (mai serios) ca a face cunoscute prinipiile permaculturii devine o DATORIE in conditiile actuale.
    Am vazut ca a aparut o miscare (terrana)...
    cred ca este o solutie viabila, numai ca trebuie RAPID propagata asa incat multi sa poata "lua startul" in aceasta primavara.
    A schimba regimuri si politicieni se aplica atunci cand "mai avem timp" sa vedem ce se intampla. Dar acum ...e altfel. Lumea trebuie sa descopere "sursa" abundentei si traiului decent, iar politicienii "faca ce-or vrea sau ce-or putea". Nu mai asteptam de la ei, si nu-i sprijinim. Nu ne reprezinta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      Chestia asta cu "imi vreau articolul!", imi aduce aminte de bancul ala cu cersetorul.

      Era un cersetor la colt de strada, iar un om care trecea pe acolo in fiecare zi, ii dadea mereu cate 5 lei.
      Azi asa, maine asa, pana intr-o zi cand omul a trecut dar nu i-a mai dat bani.
      Cersetorul a strigat dupa el:
      - Pai ce faci omule nu mai imi dai bani?
      - Imi pare rau dar nu mai am bani, mi-am dat baiatul la facultate si m-a costat o avere.
      Cersetorul se gandeste o clipa si pe urma spune.
      - Eu inteleg ca ti-ai dat baiatul la facultate... Dar pe banii mei?

      Gata, am publicat inca un articol aseara, sper sa iti placa.

      Despre miscari, sunt o multime, terrana este una dintre ele. De fapt nici nu stiu daca este o miscare. As numi-o mai degraba initiativa. E bine cand sunt astfel de initiative. Cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine. Loc e pentru toata lumea.

      Ștergere
  17. pai in povestea aia eu sunt baiatul omului cu bani. Daca "investesti" inspre mine, ai "viitor"; daca dai din mila la cersetori si nu-mi "asiguri" studiile, ...e grav. :-)) gabriel

    RăspundețiȘtergere
  18. Salut, Doru! Foarte bun articolul. Ca intotdeauna, te admir pt eficienta si organizare. Te rog, spune-mi si mie ce sunt stupii Warre? Unde invat despre asta. Ma gandisem si eu la stupi, dar nu am cercetat nimic pana acum, am tot zis ca am timp...

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna Iulia! Iti exista o carte. Am tiparit-o si am citit-o. A luat-o deja cineva la seminarul Transition Towns, dar nu am retinut cine a luat-o. Iti trimit pe email varianta electronica.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna! Daca te rog imi trimiti si mie cartea cu stupii - in format electronic e ok. Mersi mult! Iti trimit si eu ce mai am. ziuaromaneasca@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere