luni, 2 ianuarie 2012

Proiectul Lada cu Cartofi

Hai să începem anul în forţă, cu proiecte şi alte lucruri asemenea. Pentru că pe un alt blog vorbeam despre o iarnă fără zăpadă, m-am gândit că ar fi util să mă pregătesc din timp pentru a pune cartofi, poate chiar prin februarie.
Am încercat tehnica de creştere a cartofilor pe verticală şi anul trecut. Atunci am pus intr-un strat înalt, de aproximativ 80x80cm, 1/2 kg de cartofi. Şi am scos 2,6 kg. Echivalentul unei productii de 4 kg/mp sau 40 t/ha, proporţional vorbind. Nu e rău deloc, dar oamenii spun că folosind acest sistem de creştere a cartofilor pe verticală poţi face şi 100kg pe mp. Eu pentru anul 2012 mi-am propus să scot măcar 10kg de cartofi de pe 0,64 mp. Ceea ce ar echivala cu o productie de 15-16 kg/mp.
Cum am procedat anul trecut. Am început în prima jumătate a lunii aprilie:

am construit o cutie 80 x 80 cm
7 aprilie 2011
am adăugat ziare
 şi resturi din bucătărie


pământ, iarbă, pământ
20 cm înălţime

am plantat cartofii
 la aproximativ 15 cm distanţă

am adăugat iar pământ şi iarbă
am udat la fiecare pas

Cartofii la o lună după plantare
6 mai 2011

Cartofii la puţin mai mult de 2 luni
15.06.2011
Prima recoltă de cartofi  - 15.06.2011
aproximativ 1 kg




















Despre principiile de funcţionare a ale acestui sistem, puteti citi mai multe pe tinput.com precum şi în cartea Introduction to Permaculture, după un curs sustinut Bill Mollison, la capitolul IX - Permaculture Techniques, pagina 2.
Inainte de a elabora proiectul pentru anul 2012, as vrea să trec în revistă erorile făcute de mine în 2011 şi identificate până acum, precum şi erorile făcute de alţii:


Sunt o mulţime de filmuleţe de genul ăsta pe youtube. Eu l-am ales pe cel mai scurt. Sunt unele si de 15 minute. Toate sunt cu eşecuri ale cutiei de cartofi. Dar eşecuri dintr-alea grave, în sensul că oamenii găsesc 2-3 cartofi în cutie, şi ăia obosiţi.

Erorile făcute de alţii:


1. Eroarea numărul 1 pe care am remarcat-o la toţi cei de pe youtube, este aceea că au umplut cutia cu pământ. Pământ care sub propria greutate, se tasează şi nu lasă loc cartofilor să crească. De ce nu găseşti cartofi mai jos de 20 cm sub pământ. Păi de-aia.
2. Eroarea numărul 2 este legaă cumva de prima şi ţine de lipsa de oxigen, la o adâncime mai mare. Cutiile alea prinse cu şuruburi, aproape etanşe lasă prea puţin oxigen să treacă. Pământul bătătorit are cam acelaşi efect.
3. Eroarea numărul 3, este temperatura, sunt unii care si-au pus cartofii în recipiente lăsate în plin soare şi care se încing uşor. La peste 25 de grade, temperatura solului cartofii încetează să mai crească, iar dacă e prea cald, chiar mor.
4. Eroarea numărul 4, nu sunt foarte sigur de ea, dar adăugarea de pământ/mulci după ce cartofii au făcut deja frunze, nu e foarte productivă. Stimulează creşterea tulpinii, nu a rădăcinilor. Iar tuberculii (cartofii) cresc pe rădăcini, nu pe tulpină. Cineva spunea că adaugă mulciul înainte să crească frunzele şi astfel stimulează creşterea rădăcinilor.
5. Eroarea numărul 5, toti cei de pe youtube au aşteptat sezonul de recoltare pentru a recolta. Sistemul de creştere a cartofilor pe verticală permite să recoltezi în mai multe etape şi e chiar recomandat să o faci, pentru a lăsa loc cartofilor mai mici să crească şi ei. Din experienţa mea cartofii pot fi recoltati cam la 1 lună după ce le-a dat frunzele şi tulpinile au ajuns la 25-30 cm înăltime.

Erorile făcute de mine:


1. Am pus cartofii prea deşi. 14-15 cm între cartofi, chiar dacă erau mici, e cam puţin, se sufocă unul pe altul.
2. Am adăugat prea multă materie verde (iarbă verde proaspăt cosită). Puţină iarbă verde cosită nu strică, dacă adaugi suficientă materie uscată, bogată în carbon, chiar adaugă un plus de nutrienţi, azot, etc. Dar dacă pui prea multă, mai ales dacă plouă abundent, materia verde se transformă în mâzgă, se descompune anaerob şi sufocă cartofii sau le arde tulpinile.
3. I-am pus târziu. Au avut doar 2-3 luni până a venit căldura si s-au ofilit
4. I-am lăsat în plin soare. În câmp deschis nu e nicio problemă să stea în soare dacă sunt în sol, dar dacă sunt deasupra solului, lada se încălzeşte mai repede şi e bine să aibe un pic de umbră, în special în jurul amiezii, pentru a menţine o temperatură mai mică în sol.

Ce voi face diferit în anul 2012?


1. Voi începe devreme, dacă vremea se va arăta blândă, chiar la începutul lui februarie am de gând să pun cartofii.
2. Voi folosi un strat de paie, apoi unul de pământ în care voi pune cartofii, apoi alt strat de paie. Paiele au rolul de a menţine suficient aer în sol precum şi rolul de a izola cartofii de eventualele geruri de la sfârşitul iernii şi începutul primăverii, precum şi de căldurile din mijlocul verii. Trebuie să am grijă însă să rup mereu stratul de paie, să nu las multe paie la un loc pentru că dacă sunt multe şi sunt ude au tendinţa de a se încinge, bacteriile termofile proliferează si pot ridica temperatura şi până la 70 grade celsius. De aceea, am lăsat deja un balot de paie afară în ploaie şi în zăpadă ca să se descompună aerob şi să putrezească. Dacă folosesc straturi succesive de paie şi pământ, iar paiele sunt suficient de vechi, atunci riscul de a se încinge scade. Aş putea să şi amestec paiele cu pământ, dar e o muncă în plus.
3. Voi planta cartofii mai rari. Cam la 20-25 cm unii de altii. De asemenea îi voi planta la 35 - 40 cm de sol pentru a-şi dezvolta rădăcini şi în jos
4. De îndată ce vor ieşi colţii din paie voi mai adăuga succesiv straturi de paie şi de pământ, până când voi ajunge la înălţimea de 1 m sau până când vremea de afară va fi suficient de blândă şi nu va mai exista pericol de îngheţ.
5. În paralel voi face o a doua cutie pe o locatie care oferă umbră la prânz şi soare doar dimineţa şi seara. Această cutie va fi pentru cartofii de toamnă, cu care am de gând să merg până în decembrie. Depinde cum va fi vremea şi când se va ofili planta.
6. De prin mai-iunie, în funcţie de cum va fi vremea şi cât de repede vor creşte cartofii voi începe să recoltez, de jos în sus. Cu ocazia asta voi şi aerisi puţin solul şi voi amesteca paiele cu sol. Astfel cartofii mai mici pot creşte şi ei până se ofileşte planta.
7. Voi avea grijă să las să treacă destul de mult aer prin cutie.

schiţă ladă plină, secţiune
Acesta e doar un proiect. El mai poate suferi modificări pe parcurs în functie de realităţile din teren. Dacă aveti alte idei, observatii, sfaturi sau comentarii, vă rog să le exprimaţi mai jos. Sunt bine venite.



22 de comentarii:

  1. Super util articolul, mersi de postare! Am vrea si noi sa incercam asa, anul trecut la noi a fost un esec total: i-am pus in niste saci prea mici, pamantul pe care l-am pus a fost prea compact/bulgaros si nu am adaugat paie. In plus i-am lasat in plin soare, s-au prajit de tot. Ei saracii incepusera sa creasca, dar n-a mers. Acum intelegem mai bine si de ce, desi intelesesem partial chiar de atunci ca nu-i ok ce am facut. Bine, nici paie n-am avut, nici pamant mai bun... Invatam, invatam!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu plăcere! Mă bucur dacă este util! Sper să fi intuit bine erorile şi soluţiile. Vedem ce iese anul asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dorule, am doua intrebari:1. de ce se adauga atat de multe straturi deasupra cartofilor?
    2. ce inseamna recoltare de jos in sus?
    Multumiri pt postare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Gabriel!

    Multumesc pentru intrebari. Raspunsurile sunt urmatoarele:

    1. Se adauga mai multe straturi de pamant si paie deasupra cartofilor pentru a stimula cresterea pe verticala a radacinilor, stolonilor si implicit a tuberculilor. Dar nu se adauga toate straturile odata ci treptat, pe masura ce se dezvolta planta. Aici sunt doua variante posibile:
    a) lasi planta sa creasca pana la 20-30 cm si abia apoi adaugi treptat un strat cam 1 treime din inaltimea plantei.
    b) cum vezi ca au iesit mugurii plantei din pamant, mai adaugi un strat de 10-15 cm, pana ajungi la inaltimea dorita, apoi lasi planta sa se dezvolte.
    Eu am ales varianta b pentru ca se pare ca stimuleaza mai bine cresterea radacinilor si stolonilor decat varianta a

    2 Recoltare de jos in sus inseamna ca recoltezi mai intai straturile cele mai de jos apoi mergi treptat la celelalte straturi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut.Nici eu nu inteleg cu recoltatul pe straturi.Cartofii nu sunt toti la acelasi nivel?Mersi

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Andreea.

    Dupa cum ii spune si numele, tehnica de crstere a cartofilor pe verticala, are drept scop obtinerea de cartofi pe verticala, in toate straturile. De aceea se cultiva deasura solului, intr-o cutie, nu mai mare de 80 pe 80 cm (unii spun chiar 60 x 60 cm si cu inaltimea de pana la 1 - 1,5 m.
    Ideea e sa ii permiti cartofului sa faca radacini si stoloni pe tot volumul cutiei, astfel incat sa produca cartofi in toata cutia, in toate straturile.
    Cel putin asa spune teoria. Incercarea mea de anul trecut, desi a dat o recolta multumitoare, nu a fost concludenta, adica nu am avut prea mare inaltime a stratului. Dar la cei 40-50 de cm cat a avut, am gasit cartofi cam la toate nivelurile sau cel putin asta a fost impresia mea.
    Si am reusit sa recoltez de doua ori. Odata la jumatatea lui inuie, am recoltat cartofi noi, iar a doua oara, cand am desfiintat cutia (nu mai tin minte daca era in iulie sau era august).

    RăspundețiȘtergere
  7. ...tot nu-mi explic cum scot cartofii aflati dedesupt fara sa 'deranjez'' pe cei de deasupra? daca umblu ''pe jos'' - se surpa partea de sus, daca umblu ''pe sus'' - ravasesc ''pe aia mici''. Deci: cum extrag nivelul de jos?...ca neintelegator mai sunt!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai daca pui paie si pamant, nu se surpa asa de usor. Dar ideea e sa nu scoti tot pamantul de dedesupt.
    Ideal este sa ai acces pe toate cele 4 laturi ale cutiei. Dar merge si daca ai acces doar pe doua laturi.
    Cum am eu latura de 80 cm. Ar trebui sa pot sa am acces pe o latura pana la 40 cm in interior.
    Scoti putin pamant de pe o latura, ca la arheologie, usor, usor, ca sa nu deranjezi prea tare cartofii. Pentru ca mai intai vrei sa vezi daca sunt gata de recoltat. Daca sunt suficient de mari, poti sa incepi sa scoti mai mult, pana vezi ca incepe sa se surpe de deasupra. Cred ca poti intra cam 20 cm. Poti face pe portiuni mici, de exemplu faci tunele cu lungimea de 20 cm, latimea de 10-15 cm si inaltimea tot de 10-15 cm. Apoi bagi mana, pe restul de 20 cm si cotrobai usor sa vezi ce mai poti scoate. Apoi pui pamantul la loc si faci alt tunel. E nevoie de putin mai multa grija cand recoltezi in mai multe transe, ca sa nu strici planta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa, asta vroiam sa aud. Acum e in regula, facem tunele...ca arheologii. Dar daca ii las pana se fac toti, nu e bine? Ca nu sunt grabit asa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Poti sa ii lasi. Dar cel putin teoretic (nu am verificat inca) recolta e mai mare daca recoltezi treptat, pentru ca le faci loc si celor mai mici sa mai creasca.
    Si frumusetea acestui sistem e aceea ca daca vrei intr-o zi sa faci cartofi prajiti, copti sau piure, tot ce ai de facut e sa scormonesti putin in lada, scoti cati cartofi iti trebuie si gata. Lada poate fi si depozit.

    RăspundețiȘtergere
  11. http://www.mitra.biz/joomla/index.php/writingssustainability/3051-howtotirepotatoe
    asemanator, dar fara pamant.

    RăspundețiȘtergere
  12. cel mai bine e fara pamant, daca ai mulci (frunze, paie, fan, care au putrezit). Daca ai paie si e cald afara si se uda, paiele se incing si nu le face bine cartofilor. De aia e bine sa fie lasate afara in ploaie / zapada o vreme, ca sa se descompuna, sa isi mai piarda din "combustibil" sau daca nu sunt descompuse, sa fie amestecate cu pamant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cartofilor nu le trebuie deloc pamant ? nici contact cu solul ?

      Ștergere
    2. Mulciul respectiv din frunze, paie, fan, aflate in diverse stadii de descompunere este ca si pamantul, doar ca e mult mai afanat, mult mai moale, mult mai permeabil, dar in acelasi timp mult mai bogat in substante nutritive. Deci in principiu nu mai ai nevoie de pamant, pentru ca ai deja compost.
      De asemenea ramele care se hranesc cu materia organica aflata in descompunere produc cel mai fertil pamant. Prin urmare pamantul este produs cam in timp ce cresc cartofii.

      Ștergere
  13. foarte multumim de articol!!
    citisem si eu de metoda asta si vroiam sa pun anul trecut dar nu am mai apucat. Acum, ca am dat peste articolul tau, mi-a revenit inspiratia si cred ca o sa pun si eu prin februarie o cutie sau niste cauciucuri cu cartofi :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Iarna asta se arata un pic cam furioasa acum in februarie... Oricum o pandesc si cum isi ridica mantia ma apuc si eu de proiectul cartofii la cutie. Eu voi incerca numai cu paie - le imprumut pe cele ale bunicului care au stat toata iarna afara si va spun cum decurge proiectul....Ufi, ufi abia astept sa treaca iarna....desi inca nu mi-am facut planul de gradina:D. La treaba Muschetari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, iarna s-a lasat asteptata dar acum a revenit in forta. Din punctul meu de vedere este minunat ca avem in sfarsti zapada, iar Poiana cu Permacultura chiar are zapada din belsug.
      Cat despre proiecte, nu e nicio graba. Cand va permite vremea, le vom implementa.
      Daca paiele au stat afara in ploaie, vant si zapada, s-ar putea sa fie foarte bune. Daca vrei sa incerci doar cu paie, te sfatuiesc sa monitorizezi pe cat posibil temperatura. Daca vezi ca se incalzesc prea tare paiele, e bine sa ai un plan de rezerva.
      Succes oricum.

      Ștergere
  15. Multumesc pentru ca ne impartasiti din experienta. Dat fiind ca a trecut sezonul, ne puteti spune cum s-a derulat productia? Ce anume a mers bine si ce imbunatatiri s-ar impune?

    RăspundețiȘtergere
  16. Interesant, ati reusit sa realizati ce v.ati propus? De 2 ani cultiv cartofi dar productie 0. Nu inteleg care ar fi cauza. Samanta este de calitate, pamantul este bun, chiar nu inteleg care ar fi cauza. Se pot pune la vremea asta cartofi la ijcoltit in paie?

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu am auzit o varianta la cineva cum s e cultiva cartofii in saci de rafie, din aia albi. Am vazut si poze.Prietenul asta al meu care produce astfeld e cartofi suflica sacii pune pamant, adauga un kil de cartofi in pamantul din sacul acela si apoi uda.La o anumita perioada adauga iarasi pamant si uda bine si tot asa pana se umple sacul cu pamant si are inaltimea de 1 metru.Apoi nu face decat sa-i ude si toamna recolteaza.Nu trebuie decat sa taie sacul de rafie de jos in sus si imediat soate cartofii.Nu stiu ce soi de cartofi planteaza el, pentru ca el practica asta in africa si la plantare el pune un kil de cartofi si scoate dintr-un sac 20 de kilograme!!!!!. E incredibil dar adevarat.Asa se face cultura adevarata de cartofi si bani din agricultura.

    RăspundețiȘtergere
  18. Salutări tuturor. Observ că există mare interes pentru acest articol. Am cam neglijat și Poiana si blogul de vreo 5 ani încoace, din motive personale.
    Pot să spun că experimentul cu cartofii nu a mers așa cum speram. Am avut ceva producție, cred că mai mare decât în anul 2011, dar mulți au fost mâncați de șoricei. Am avut niște baloți de paie lăsați pe acolo, iar unul a fost chiar lipit de ladă, au avut șoriceii habitat și drum către cartofi. Deci nu pot ști cât a fost producția.

    Pe de altă parte, e posibil ca tehnica asta să meargă cel mai bine cu cartofi dulci (Ipomoea batatas). Am vrescut niște cartofi dulci anul acesta dintr-un capăt de cartof dulce luat de la supermarket. Am scos cam 2 kg. Dar foarte important, am observat că face rădăcini adventive pe tulpină, iar din acele rădăcini cresc cartofii. O parte din recolta de anul acesta am pus-o la păstrare pentru a cultiva alți cartofi la anul și voi testa sistemul turn.

    RăspundețiȘtergere