joi, 26 ianuarie 2012

Straturi inalte cu baloti de paie



De cum am văzut straturile înalte făcute de Sepp Holzer, m-am hotărât să fac şi eu aşa ceva pentru grădina de legume anuale dar şi pentru cele perene. Mi-a plăcut în special ideea de a construi un fel de labirint sau traseu printre aceste straturi. Sa intri pe o parte cu coşul gol şi să ieşi pe cealaltă parte cu el plin de bunătăţuri. Eventual să mai şi zăboveşti lângă un lac cu peşti sau măcar cu broaşte sau la umbra unui pom fructifer, să mai şi mănânci fructe sau legume proaspăt culese în timp ce cutreieri printre straturile aşezate precum rafturile din supermarket. Un fel de supermarket in aer liber.

Ideea e simplă, sapi o groapă, mai mult lungă decât lată, faci o grămada înaltă din lemne în groapa respectivă, adaugi materie verde (iarbă proaspăt cosită, resturi din bucatărie, etc) adaugi pământ, adaugi mulci, plantezi răsaduri. Mi-a plăcut la nebunie ideea şi chiar am început să o pun în practică, aşa cum am povestit aiciaici şi aici... dar...

Un mare DAR mă rodea şi nu mă lăsa să dorm. Poiana cu Permacultură se află într-o zonă în care lemnul este mult prea rar. Fiecare copac tăiat doare şi doare rău. Sepp Holzer are lemn din abundenţă în al lui Krameterhof, îşi permite să facă tot felul de chestii cu lemn, dar aici la câmpie, în Sudul României, la câţiva km de Bucureşti lemnul este ceva rar, iar dacă aş vrea să fac atât de multe straturi înalte pe câte poate cuprinde imaginaţia mea, mi-ar trebui probabil vreo 2-3 camioane de lemne. 

Şi azi aşa, mâine aşa, îmi tot storceam creierii, cum să fac, ca să fac straturi înalte Holzer style, dar să nu folosesc lemn? Ce aş putea folosi eu în loc de lemn. Şi atunci mi-a venit o idee. La noi în sud, la câmpie, avem din abundenţă paie. Multe multe paie. Mai ales acum, după ce anul trecut a avut o producţie record de grâu şi alte cereale păioase, paiele sunt din abundenţă şi sunt ieftine. Au destulă celuloză şi destul carbon cât să asigure o descompunere lentă, iar dacă sunt adunate în baloţi sunt suficient de compacte pentru a-şi păstra forma vreme îndelungată şi suficient de poroase pentru a soarbe o cantitate mare de apă şi de aer. Dacă unii oameni îşi construiesc case din baloţi de paie, de ce nu ar merge să facem şi straturi înalte?

Încurajat şi de recenta achiziţie de baloţi de paie ieftini, despre care am povestit aici şi fiind încrezător că voi mai găsi astfel de kilipiruri, m-am hotărât să proiectez experimentul cu straturi înalte din baloţi de paie.

Baloţii pe care îi am, au dimensiunile aproximative de 100 x 50 x 30 cm, iar din calculele mele, pentru un strat cu lungimea de 5 m, lăţimea de 1,4 m şi înălţimea de 1,3 m, mi-ar trebui aproximativ 20 baloti de paie. De fapt 22, dacă punem la socoteală şi mulciul. Asta înseamnă în bani 66 de lei, dacă mai găsesc baloţi cu 3 lei bucata sau 110 dacă baloţii costă 5 lei pe bucată. Ar echivala ca volum cu 3 mc de lemn dar ar fi de 5 sau poate chiar de 10 ori mai ieftin ca bani şi probabil de 1000 de ori mai puţin dăunător mediului.

După cum se vede şi în schema de mai sus, planul meu e următorul:
1. Sap un şanţ adânc de aproximativ 30 cm, lat de 140 cm la nivelul solului si 100 cm pe fundul gropii, iar ca lungime, atât cât vreau să fac stratul de lung. Pământul îl pun deoparte, iar dacă am şi iarbă, mai întâi decopertez iarba şi o pun separat.
2. Aşez primul rând de baloţi transversal pe fundul şanţului.
3. Aşez al doilea rând de baloţi, doi câte doi, pe cant şi în lungul şanţului.
4. Pentru stabilitate, atât a baloţilor cât şi a altor elemente ce urmează a fi adăugate, infig bete de 90-120 cm lungime din loc în baloţii de paie, pot fi şi crengi cu mai multe ramificaţii, nu contează aspectul sau lungimea, contează doar să ţină bine baloţii.
5. Aşez al treilea rând de baloţi de paie, tot pe cant, tot în lung, dar de data asta pe un singur rând, pe mijloc. 
6. Repet figura cu beţele, pentru a fixa si al treilea rând de baloţi.
7. Adaug materie verde, in special in locurile in care balotii foremaza unghiuri drepte, pentru a netezi cât de cât panta. Deşi, cred că ar fi ok şi dacă s-ar forma două mini terase în locurile respective, rămâne de văzut. Tot aici vine şi iarba decopertată
8. Dacă mai e nevoie, mai adaug alte materiale, inclusiv paie desfăcute din balot, pentru a umple golurile.
9. Adaug pământul scos din groapă, iar dacă mai e nevoie adaug o cantitate suplimentară de pământ, eventual din locul în care va fi poteca dintre straturi, pentru că oricum voi adăuga acolo pietris sau pietre sau dale sau ceva asemanator.
10. Adaug mulci, care va fi format in special din paie.
11. Amenajez poteca dintre straturi (cam 60-70 cm lătime)
12. Plantez răsadurile.

Cam aşa arată planul pe hârtie. Să vedem acum ce va ieşi în practică.



8 comentarii:

  1. parerea mea e ca-i cam prea tuguiat si pica mulciu de pe el.. si-l usuca si vantu.

    Cred ca un rand de baloti in sant si unu deasupra e suficient.

    Alta problema e ca o sa intre mai lent in descompunere, unde am vazut randuri din baloti erau pusi de toamna si pana in primavara ii udau (cu pipi inclusiv) ca sa inceapa sa composteze.

    Acum iarna nu prea mai ai cum.

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu cred ca e prea inalt si nu o sa stea pamantul,
    cred ca ideal ar fi sa te apropii de forma cu un triunghi echilateral si apoi cu pamant peste, cu un arc de cerc.
    poate ar incepe sa composteze si acum daca intre baloti ai pune un strat de balegar (sau vreo combinatie de apa zahar si drojdie:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum spuneam, asa arata planul pe hartie. Detalii legate de cum sta sau nu sta pamantul, cum sta sau nu sta mulciul, le vom rezolva atunci cand vom lucra la el.
    Din experienta de pana acum, oricum se mai lasa de la sine. Stratul inalt facut anul trecut in toamna avea cam 80-90 cm inaltime, iar acum mai are doar 60 cm.
    E posibil ca asta din paie sa tina mai mult, dat tot ma astept sa se lase 15-20 cm.
    Forma pe care am dat-o in desen s-ar putea sa nu semene cu forma care va iesi din practica.
    Legat de inaltime, intentia mea este sa il fac inalt. Sepp Holzer recomanda sa fie inalt, pentru ca astfel, spune el, se mentine pamantul mai afanat, adica nu e asa mare problema daca mai aluneca putin pamant.
    De alunecat nu cred ca aluneca atat de tare, pentru ca acel strat inalt urmeaza sa il plantezi, va fi plin de radacini care vor tine pamantul in loc. La fel si mulciul. Doar inceputul e mai greu.
    Nu ma deranjeaza faptul ca paiele intra mai lent in descompunere, ba chiar consider ca e un avantaj, in felul asta rezista mai mult timp stratul.
    Dar va multumesc pentru opinii, voi avea in vedere parerile voastre cand voi construi si observa straturile si voi fi atent la toate aceste aspecte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu trebuie sa tai neaparat pomi pentru straturi inaltate. Poti folosi si scanduri sau grinzi din demolari.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai dreptate Simona, doar ca si alea sunt rare si de multe ori sunt pline de cuie, ciment, vopsea, lacuri, uleiuri si alte tratamente pe care nu sunt prea fericit să le pun în gradina.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cuiele se pot recupera, iar pe vremuri nu se folosea decat catran la tratarea lemnariei de la acoperis. Noi am facut doua straturi inaltate cu lemne de astea. Unul din straturi e facut numai din grinzi si e ok, la celalalt am pus mai multe leaturi si nu le-am asezat frumos unul langa altul ci alandala. Greseala! Si acum, dupa 4 ani, mai sunt locuri unde se surpa pamantul si se scurge in gol. Sunt curioasa cum se va comporta stratul de baloti. Eu cred ca va colapsa destul de repede, deci va trebui sa il tot reconstruiesti, dar ramane de vazut.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cel mai bun,vorba banatanului; lateti de magrini.....

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai facut straturile din baloti? Ma intreseaza si oe oe e ceva asemănător. Cum s-au comportat?

    RăspundețiȘtergere