luni, 28 mai 2012

Adunare cu Filmare

Sâmbătă, 26 mai, aveam programat evenimentul "Adunare cu Cântare în Poiana cu Permacultura", eveniment programat cu vreo 10 zile înainte, cu eveniment pe facebook şi alte mijloace de promovare. Aşteptam ceva lume, nu prea multă, nici prea puţină, atât cât să fie confortabil pentru şopârlele, râmele şi vrăbiuţele din Poiana cu Permacultură.
Numai bine că, doar cu o zi înainte de evenimentul aşteptat, mă sună o domnişoară sau doamnă (nu mi-am dat seama prin telefon) de la Digi24 care vroia să vorbească cu Dl. Teodor Terpez. Vroia sa îmi ceară acordul să fiu contactat de colegii ei, pentru a face un reportaj despre culturile pe verticala pe care le fac eu. Dupa ce am cerut mai multe detalii, pentru ca eram putin surprins şi puţin nelămurit despre intenţiile pe care le aveau oamenii şi nici nu înţelesesem exact despre ce televiziune e vorba (era prima daca în viaţa mea când auzeam de Digi24), le-am dat acordul să mă contacteze.
La aproximativ 1 oră m-a sunat reporterul si am convenit să ne întâlnim dimineaţă la 10:00 pentru filmare. Dar am avut grija sa îl avertizez că nu am prea multe de arătat, ţinând cont că Poiana cu Permacultură este mai degrabă în faza experimentala si de observare şi interacţiune. Chiar i-am recomandat să meargă la Strâmbeni, unde avea loc un workshop de hugelculture, dar el a preferat să filmeze în Poiană.
Am ajuns în Poiana cu Permacultură pe la 10:30, în timp ce muncitorii de la vecinul dinspre nord erau deja cocoţaţi pe acoperiş şi montau coama. Erau şi vecinii de lângă calea ferată prezenţi, meştereau şi ei ceva prin curte. Ce să mai zic, se anunţa filmare cu public.
Am început filmarea în scurt timp. Băieţii, trei la număr, erau hotărâţi să facă treabă bună, iar reporterul chiar părea interesat de subiectul permacultură.
Au vrut să facă reportajul ca pe o povestioară şi au filmat destul de mult, cred ca am filmat aproximativ 1 ora si jumatate, cu tot cu pauze si pregatiri. Probabil ca materialul filmat de ei avea vreo 15-20 de minute. Pentru ca mi-a plăcut scenariul imaginat de ei, il voi reda aici pe cât posibil:
- Primele cadre au fost acelea in care eu veneam acasa, deschideam poarta si intram in curte. Astea chiar au fost incluse in reportajul difuzat la TV.
- Apoi urma o scenă in care eu intram si mergeam pe alee în curte admirând plantutele de pe acolo. Chiar îmi pare rău că scena asta nu a fost inclusa, pentru că am avut impresia că am jucat-o un pic artistic, mângâind un pic cartofii, la fel cum mângâia Gladiatorul spicele de grâu :). Dar probabil că nu era un cadru prea fericit. Poate apăreau prea multe lucruri inestetice în imagine, cum ar fi spre exemplu lada cu cartofi. Cartofii chiar sunt mari si frumosi, cel putin partea aeriana, dar pentru ca nu am mai avut scanduri, in partea de sus am ingradit cu niste bucati dintr-o cuvertura folosita anterior la acoperirea podelei cand am zugravit.

Poza e făcută pe 17 mai. Între timp cartofii au crescut şi mai mari. Au făcut şi flori.
- A treia scenă eu intram în casă apoi ieşeam îmbrăcat în haine de lucru cu cazmaua în mână. Au băgat un fragment din ea şi în ştire.
- A patra scenă filamtă a fost interviul în care am vorbit mult mai mult decât au difuzat ei. Interviul a fost cam asa:
Rep: Ce este Permacultura?
Doru: Există mai multe moduri de a defini permacultura... În principiu este ecologie aplicată, un sistem de design prin care incercam sa imitam cat mai bine natura creând ecosisteme care sunt in acelasi timp reziliente, stabile, dar care şi produc elemente necesare omului...
Rep: Se poate spune că este un stil de viaţă în armonie cu natura?
Doru: Binenţeles! Este un stil de viaţă în armonie cu natura pentru că pe de o parte permacultura permite extragerea resurselor necesare omului fără a perturba mediul înconjurător, iar pe de altă parte chiar poate regenera mediul acolo unde este degradat. Exista tehnici în permacultură prin care se poate regenra mediul...
Rep: Care ar fi tehnicile folosite în permacultura?
Doru: Există nenumărate tehnici. Depinde foarte mult de condiţiile pe care le găsim la faţa locului precum şi de resursele de care dispunem. Spre exemplu, în cazul straturilor inalte pe care vi le voi arata mai târziu, Sepp Holzer, austriacul care le-a inventat, foloseste lemnul la constructia lor pentru ca in zona lui există lemn din abundentă, în special conifere. La noi la câmpie, în apropierea Bucureştiului, lemnul este rar si scump, dar avem din abundenţă paie. Prin urmare am adaptat tehnica la resursele de aici si am folosit baloti de paie.
Rep: Prin ce se deosebeste gradina ta de cea a vecinului?
Doru: (am răspuns exact cum au difuzat pe TV)


- A cincea scenă era cea în care ne plimbam puţin prin curte şi eu aş fi povestit cum ar arăta în viitor gradina. Pana la urma plimbarea a fost statică iar eu am povestit ce vreau să fac: In fata casei pajiste/loc de parcare; în spate loc de adunare şi relaxare în jurul vetrei, în dreapta straturile înalte hugelkultur cu baloti de paie; parcelele land sharing, iazul mic si mlastina; padurea gradina si iazul mare.

- A sasea scena filmata a fost cea in care aratam cum se face un "strat Holzer".

- A saptea scena au fost de fapt mai multe cadre filmate prin gradina cu "salata cu roua pe ea" (chiar m-a distrat asta); "capsunele ce se coc doar cu ajutorul soarelui", "cartofii ce nu au parte de niciun gram de îngrăşământ", dar şi stratul înalt cu roşii, precum si noile straturi lazy bads cu compostare direct în strat.

Filmarea a fost ok, iar materialul difuzat a fost chiar bun, tinand cont că într-adevăr locaţia nu era chiar cea mai ofertantă şi nu oferea cea mai relevantă imagine pentru conceptul de permacultură.

Dacă nu aţi văzut încă reportajul, acesta este disponibil în arhiva Digi24. Vezi linkul de mai jos. Citatul este din articolul publicat de ei.

Permacultura, o alternativă la agricultura tradițională
Un stil de viaţă nou prinde rădăcini în România. E o combinaţie între ecologie, agricultură organică şi armonie cu natura. Se numeşte permacultură, iar adepţii ei sunt oameni care s-au săturat de viaţa stresantă şi vor să aibă un trai cât mai simplu. 

Iar asta a fost doar începutul unei zile minunate. Stati pe faza pentru partea a doua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu