luni, 11 martie 2013

Comunitatea Poiana cu Permacultura

Bun venit în comunitate!

Noi, oamenii, suntem fiinte sociale. Plus de asta avem nevoie unii de altii pentru a supravietui, pentru a ne satisface nevoile, pentru ca niciun om singur nu le poate face pe toate. De aceea oamenii au trait dintotdeauna în comunitati, în grupuri mai mici sau mai mari, în functie de sursele de hrana si îndeletnicirile pe care le aveau.
Disolutia comunitatii este o boala recenta a omenirii si nu este aici locul sau timpul sa investigam cauzele. Cert este ca, odata cu epuizarea surselor de energie ieftina, se vede tot mai pregnant necesitatea revenirii la un stil de viata bazat pe relatiile de interdependenta din comunitatea locala. Altfel spus, avem nevoie sa ne regasim comunitatea pentru a supravietui vremurilor ce vor veni ba chiar si celor care sunt deja aici.
Poiana cu Permacultura are drept misiune tocmai regasirea comunitatii sau construirea acesteia. Mai precis ne propunem sa formam un grup de oameni între care sa se lege relatii la fel de strânse si de intime ca într-o familie. Un grup de oameni care sa aiba încredere ca se pot baza unii pe altii la nevoie, ca vor stii sa faca fata provocarilor viitoare, ca vor avea aptitudinile si cunostintele necesare pentru a rezista unor eventuale sincope ale sistemului actual.
Exista cel putin doua directii mari de actiune:
- una dintre acestea ar fi aceea de a parasi marile orase si de a ne retrage undeva mai aproape de natura, acolo unde exista mai multe oportunitati de regenerare creativa, iar aceasta directie s-ar numi generic "eco-village"
- cea de a doua directie este aceea de a ramâne pe loc si de a planifica si întreprinde actiuni creative care sa permita o tranzitie controlata catre un trai sustenabil cu mai putina energie. Aceasta s-ar numi transition towns.
Poiana cu Permacultura se situeaza undeva la mijloc si îsi propune sa serveasca ambele modele, punând la dispozitie un spatiu suficient de mare, aflat la doar 18 km de Bucuresti. Astfel ca Poiana cu Permacultura se adreseaza atât celor care vor sa adere la un eco-village, cât si celor care vor sa reconstruiasca comunitatea urbana din Bucuresti.  De asemenea, au un loc asigurat si nehotarâtii sau cei care aleg o cale de mijloc. Exista solutii pentru toata lumea.
În concluzie, obiectivul principal al conceptului Poiana cu Permacultura este acela de a facilita formarea de comunitati eco-village sau/si comunitati urbane care au drept scop tranzitia la un trai sustenabil.
Cum atingem acest obiectiv?
Poate cea mai eficienta metoda prin care oamenii se apropie unii de altii si isi descopera afinitati sau îsi dau seama ca nu sunt compatibili este aceea de a construi ceva împreuna, de a participa într-un proiect comun sau chiar de a convietui, macar temporar în acelasi loc. În Poiana cu Permacultura ne-am propus sa facem exact asta.
Proiectul la care ne propunem sa lucram pentru început este: amenajarea unui avanpost care sa poata adaposti si hrani un grup de 10-20 de persoane pentru o perioada de câteva saptamâni. Asta înseamna spatii de locuit, spatii de pregatit hrana, spatii de igiena si ingrijire personala, gradina de legume, eventuale animale domestice, etc. Detaliile le stabilim impreuna.
În paralel, dar mai ales dupa finalizarea amenajarii avampostului, pot fi derulate o multime de activitati prin care sa acumulam cunostinte, deprinderi, aptitudini si resurse care vor fi utile fie la întemeierea si ulterior traiul într-un eco-village, fie la coagularea comunitatii urbane, care sa faciliteze tranzitia Bucurestiului catre un trai sustenabil. Aceste activitati pot fi:
- Land-sharing, sau pamânt cu împrumut. Un program prin care oameni doritori sa gradinareasca, vor primi o parceluta de pamânt pe care sa cultive legume, plante aromate sau flori, intr-un mod natural, fara chimicale.
- Reskilling sau ateliere practice prin care vom învata unii de la altii, de la oameni cu experienta sau / si din practica cum sa: gradinarim, sa altoim pomii, sa gatim, sa împletim cosuri de nuiele, sa facem constructii din pamânt, tâmplarie, amenajari interioare, arta decorativa, fierarie, olarit si multe altele la care va puteti gândi.
- Cursuri certificate de permacultura, gradinarit si altele asemenea.
- Petreceri, claci, culegerea roadelor si multe alte activitati menite sa ne aduca mai aproape.
- Împartasirea între noi sau cu oameni apropiati noua a cunostintelor, aptitudinilor sau experientelor dobândite dar si a roadelor pamântului.
- Valorificarea sub diverse forme a roadelor pamântului, a produselor rezultate din ateliere sau a cunostintelor acumulate.

Vrei sa te implici? Exista mai multe modalitati:
1. Poti sa intri în grupul de initiativa (coordonare) si sa te implici trup si suflet în planificarea si dezvoltarea proiectului
2. Poti sa sa participi voluntar la diverse faze de implementare a proiectului.
3. Poti sa oferi din expertiza si cunostintele proprii sustinând diverse ateliere sau cursuri tematice.
4. Poti sa gradinaresti
5. Poti sa participi la diverse ateliere sau cursuri si sa dobândesti noi cunostinte si aptitudini care vor fi utile comunitatii din care faci parte.
6. Poti sustine proiectul donând bani sau diverse materiale utile proiectului.
7. Poti achizitiona diverse produse alimentare sau nealimentare, rezultate din activitatile derulate în Poiana cu Permacultura.

Hai sa comunicăm! Lasa un comentariu aici sau trimite un email la: poiana.cu.permacultura@gmail.com

3 comentarii:

  1. Am povestit unei prietene stabilita in Bucuresti de voi si isi doreste mult sa va cunoasca. Si eu imi doresc acest lucru caci sunt convinsa ca as fi inconjurata de oameni deosebiti ... insa de la Galati ar fi prea mare distanta ... Asa ca dupa ce o veti cunoaste pe Lacramioara si pe cei doi fii gemeni de 17 ani ai ei ... sper sa va pupe si din partea mea ! Citesc , citesc si invat si sper sa fiu curand si eu intr-o casuta ecologica a mea strangand in jurul meu prieteni de nadejde !

    RăspundețiȘtergere
  2. Vara aceasta... vreau sa-mi gasesc locul. Sau, de ce nu, colaboratorii. Voi in ce parte a tarii sunteti? Sau a Bucurestiului, daca am citit eu bine... Am mintea si sufletul larg deschise. Proiectul vostru pare rupt din poveste, pare exact ceea ce ne lipseste aici, langa "marele oras".
    Putem comunica pe e-mail? Nu stiu care este al vostru, al meu este dominic7d3ro@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Super, Teo!!! Felicitari! O initiativa excelenta! Poate reusesc sa-mi mobilizez si eu odraslele si sa ne implicam in proiectul vostru! Pana atunci o sa dau share catre toti prietenii pentru ca toata lumea merita sa se bucure de o astfel de initiativa! Mult succes!

    RăspundețiȘtergere