joi, 7 martie 2013

Ia parcela neamule!

Salutări şi la mulţi ani pe anul ăsta şi mai ales, de început de primăvară. De pe la începuturile sale anul ăsta mi se pare unul bun, din toate punctele de vedere. Iar primăvara, aşa cum se arată ea acum, abia dezmorţindu-se, fără ceas deşteăptător, fără cafea şi alte cele, cred că va fi una propice pentru pomii timpurii. Să sperăm că aşa va fi şi să încercăm să profităm de asta. Împreună, zic, pentru că aşa le stă bine permacultorilor.
Prietenii mai vechi sau mai noi din Poiana cu Permacultură, m-au tot auzit vorbind de landsharing în sus, de landsharing în jos. Cred că de mai bine de un an de zile tot vehiculez ideea aceasta. Totuşi din diverse motive nu am ruşit să o pun în practică, până acum. Dar iată că a venit şi vremea ei.
Dar ce e aia landsharing? Denumirea este imprumutata de aici: http://www.landshare.net/index/. Acela este un portal care ajută oamenii care au un teren nefolosit să se întâlnească cu cei care doresc un teren pe care să grădinărească, iar pe aceştia din urmă îi ajută să se întâlnească şi cu alţi oameni care vor să ajute într-un fel sau altul. Practic, în Poiana cu Permacultură mi-am propus să aloc câteva parcele de teren, în care prietenii şi apropiaţii Poienii să poată să îşi amenajeze propria grădinuţă cu legume sau ce vor mai dori să cultive, cu condiţia să respecte cele 3 etici ale permaculturii: grija faţă de pământ, grija faţă de oameni şi împarte surplusul.
Pentru început, am definit 6 parcele a câte 6 mp fiecare, aşa cum se vede în pozele de mai jos:

Privire de ansamblu
Cele şase parcele "gaură de cheie"
Parcelele sunt numerotate de la P1 la P6, iar între ele se găsesc mini-rondurile r1 şi r2 care vor contine plante aromate sau flori menite sa înfrumuseţeze şi să atragă insecte benefice. Atât rondurile r1 şi r2 cât şi potecile de acces, fac parte din infrastructura comuna, si vor fi întreţinute de toţi participantii.

Fiecare parcela are o suprafaţa utilă de aproximativ 6 mp si le vom amenaja impreună după principiul "lasangna garden". Incepem prin a marca potecile curăţând materia vegetală de pe ele şi râcâind puţin pământul cu sapa. Tot ce adunăm de pe poteci, depozităm pe spaţiul parcelelor. Vom mai aduce si materie vegetala si o vom aseza tot pe suprafata parcelelor, într-un strat de 30-40 cm înălţime. Peste acestea vom adăuga orice sursă de azot disponibilă, de la bălegar, la resturi alimentare. Deasupra mai adăugam un strat fin de carbon (poate fi rumeguş) şi avem grijă să udăm bine totul. Apoi acoperim, atât parcelele cât şi potecile cu ziare şi cartoane menite să ţină buruienile sub control, dar şi umiditatea în sol. Peste ziare punem un strat subţire de compost, iar deasupra mulci fără seminţe de buruieni. Odată finalizate aceste lucrări, aşteptăm 7-10 zile să se producă eventuale descompuneri termofile, apoi putem să plantăm.

În principiu, atât lucrările de amenajare, cât şi mentenanţa ulterioară, le vom face împreună, astfel încât să exersăm cooperarea într-o viitoare comunitate. Să vedem cât de mult ne convine, cum facem faţă şi cât de bine colaborăm sau ne înţelegem unii cu alţii. Cred că va fi un exercitiu foarte bun.

Prima întâlnire pentru adjudecarea loturilor şi pentru primele lucrări, va avea loc sâmbătă, pe 23 martie 2013.
Pentru cei care nu au mai fost niciodată în Poiana cu Permacultură şi cu care nu ne cunoaştem foarte bine, îmi voi face timp să mă întâlnesc cu ei în Bucureşti, înainte de data de 23, pentru a ne cunoaşte şi pentru a vedea dacă rezonează cu conceptul şi principiile comunităţii  Poiana cu Permacultură.

Oricum momentan parcelele sunt în număr limitat şi foarte mic. Prioritate la alocare vor avea prietenii vechi ai Poienii cu Permacultură. Evident, nu e obligatoriu ca o parcelă să fie administrată de o singură persoană. Mai ales dacă oamenii consideră că nu au timp fizic să se ocupe singuri de parcelă şi dacă le surâde ideea, se pot asocia 2, 3 sau mai mulţi oameni care să administreze o parcelă în comun. Dar lucrurile acestea le decidem împreună.

Haideţi cu rezervările pentru parcele! Şi vă aştept pe 23 să le luaţi în primire şi să începem să le amenajăm.

Un comentariu:

  1. bravo Teodor ,vad ca te misti bine.!!!!!!si eu, noi la Balotesti ne miscam dar numai eu cu sotul, ajutoare nu vad cine ,cum ???? cand o sa am timp o sa postez si eu ceva foto. cu camera de la subsol (3 pereti in pamant unul afara ) cu bazinele de udat, gradina de legume, napi, pomi.Elena

    RăspundețiȘtergere