marți, 18 februarie 2014

PDC - Aprilie 2014 - Strambeni, ArgesGata! M-am hotărât! M-am înscris la Cursul Certificat de Design Permacultural din aprilie 2014 ce va avea loc la Strâmbeni, judeţul Argeş. Am plătit şi avansul, deci Paştele de anul ăsta mă va prinde la Strâmbeni.

De ce PDC?

PDC-ul este un curs intensiv standard, conceput de iniţiatorii conceptului de permacultură, Bill Mollison si David Holmgren, iar "absolvirea" unui astfel de curs îţi conferă o oarecare recunoaştere ca designer sau proiectant de permacultură în rândul comunităţii de permacultori (designeri). Din punct de vedere legal, absolvirea unui PDC îţi dă dreptul să foloseşti termenul "permaculture" în scop comercial. E un mod prin care Mollison a încercat să se asigure că cei care fac bani din cursuri de permacultură, măcar ştiu despre ce vorbesc.
Scopul meu principal este acela de a-i învăţa pe alţii despre permacultură (nu neapărat pe bani), iar pentru a face asta, primul pas necesar este acela de a urma un PDC. Nu înseamnă că voi deveni automat expert, nici că voi deveni automat profesor, dar e primul pas şi cel mai important. Etic şi moral, nu pot învăţa pe cineva permacultura daca nu am urmat un astfel de curs. Nu este suficient, dar este esenţial. Deci daca vrei ca la randul tău să îi înveţi pe alţii despre permacultură, e musai PDC-ul. Chiar daca ai impresia că nu te învaţă nimic în plus faţă de ce ai putea învăţa din cursuri online, filmuleţe pe youtube sau cărţi mai mult sau mai puţin piratate, e nevoie să îl faci, pentru structură, pentru recunoaştere, pentru relaţii şi nu în ultimul rând, pentru că aşa e etic.

De ce în aprilie? 

Eu intenţionam să fac un PDC încă de anul trecut. Am strâns bani din donaţii şi m-am înscris succesiv la 2 PDC-uri ce erau programate anul trecut. Din păcate, ambele s-au anulat. Astfel m-am hotărât să lansez iniţiativa unui PDC organizat de comunitate. Am hotărât să fac tot posibilul ca în 2014 să organizăm noi (cei interesaţi) un PDC şi acesta să se ţină. Până la urmă vom organiza, nu unul, ci două PDC-uri. Unul în primăvară şi unul în toamnă. Eu l-am ales pe cel din primăvară pentru că vreau ca în toamnă să fiu asistent şi să mă implic activ în promovarea PDC-ului din toamnă prin organizarea şi susţinerea de cursuri de introducere în permacultură.
Pe de altă parte Rakesh e un prof bun, l-am cunoscut anul trecut în martie, la o întâlnire informală despre permacultură. Dar ceea ce m-a convins definitiv este faptul că Rakesh a promis că vine chiar si pentru 6 participanti. E drept că dacă am fi doar 6, ne-ar costa ceva mai mult, pentru ca s-ar împărţi costurile fixe la doar 6, dar ştim sigur că se va ţine. Oricum, deja suntem mai mulţi înscrişi.

Când? Unde? Cum? Cât?

Cursul va avea loc în perioada 7-20 aprilie şi va fi precedat şi de un curs de forest gardening sau grădini silvice.

Se va ţine în Strâmbeni, judeţul Argeş, într-o gospodărie în care se aplică deja principii şi metode de design permacultural precum şi tehnici de grădinărit organic şi forest gardening, încă din 2012.

Condiţiile de cazare sunt de camping. In principiu cu cortul. Dacă doriţi să veniţi cu rulota, întrebaţi organizatorul: permacultura.strambeni@yahoo.com

Este cel mai ieftin PDC organizat până acum în România. Rakesh cere 150 euro de persoană sau 2400 de euro dacă vom atinge numărul maxim de 20 participanţi (asta însemnând 120 euro de persoană). La acest cost se mai adaugă costul transportului lui Rakesh din Londra până la Strâmbeni, precum şi mâncarea pentru fiecare participant. Dacă vom fi 20 de participanţi, este foarte posibil să ne coste doar 150 de euro. Dacă vom fi mai puţini, costul acestui PDC se va situa undeva între 180 si 230 euro, asa cum scrie pe afiş.

Hai şi tu!

Dacă ţi-ai propus să faci din permacultură mai mult decât un hobby sau un instrument cu ajutorul căruia să îţi amenajezi propria gospodărie, hai şi tu cu noi. Avem mare nevoie în România de instructori, proiectanţi şi consultanţi de permacultură bine pregătiţi care să îi înveţe pe alţii sau să le fie de ajutor celor care vor să aplice modelul permacultural în gospodăriile lor. E nevoie de oameni care să facă din permacultură o profesie. Puţin probabil să ne îmbogăţim din asta, dar sunt convins că dacă ne adunăm suficient de mulţi, putem îmbunătăţi semnificativ lumea în care trăim.

Pentru mai multe detalii, vizitati pagina evenimentului de facebook, al acestui curs:
https://www.facebook.com/events/1440728129488301/?ref_newsfeed_story_type=regular

2 comentarii:

 1. Interesant , nu stiam ca se face asa ceva la noi in tara , as dori daca se poate sa ma informati care sunt conditiile de participare in afara banilor si a cortului cu pricina :) . Posed si eu o gradina spatioasa si de mult doresc sa fac o investitie serioasa pe termen lung in informatie de pret si metode eficiente pentru cultivarea pamantului ... Am vazut si eu isprava austriacului si altele minunate, dar vreau mai mult decat atat ...vreau sa stiu si sa ii pot ajuta si pe altii (am o multime de prieteni mutati la tara ) sa isi schimbe stilul de a privi agricultura ... am 4 copii carora vreau sa le las o comoara de pret ... interactiunea curata , corecta si armonioasa cu pamantul care sper sa reuseasca sa ii hraneasca ... si prietenii mei au copii... toti ne dorim un mediu mai bun mai curat si mai armonios ...
  Cu respect , Gabriela Cruceru
  Nu tin neaparat sa imi publicati mesajul, dar doresc sa imi raspundeti in orice mod considerati de cuviinta.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mesajul se publica automat, nu am restrictii de genul acesta. :)
  Cat despre conditii, cred ca dorinta de a invata e cea mai importanta. :)
  Daca chiar vrei sa mergi la acest curs, scrie-i lui Gabi de la Strambeni pe email, la: permacultura.strambeni@yahoo.com si discuta cu el toate detaliile. El este organizatorul, eu doar il ajut la promovare.

  RăspundețiȘtergere