sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Introducere in permacultura - eveniment organizat pentru finantarea ICPR





Dragi prieteni, cum spuneam si in articolul anterior am planuri mari pentru Poiana cu Permacultura. Unul dintre aceste planuri este afilierea la reteaua de centre permaculturale a Institutului de Cercetare in Permacultura din Romania (ICPR). Acest institut este in prezent in proces de constituire si nu mai putin de 12 persoane active in domeniul permaculturii sunt implicate intr-un fel sau altul in acest proces de constituire. Evident lista este deschisa si pot adera si mai multi oameni.

Ca orice lucru de genul acesta si acest proces de constituire are nevoie de ceva fonduri pentru a porni la drum si am ales, ca modalitate optima de strangere de fonduri, sa organizam un curs de introducere in permacultura, in care sa oferim celor interesati oportunitatea de a invata cate ceva despre permacultura, pe de o parte, iar pe de alta parte sa ajute la infiintarea acestui institut.

Ce este ICPR? 
Potrivit viziunii definite in comun, ICPR este o reţea de oameni şi centre permaculturale, activă, unită, deschisă şi integratoare faţă de comunitate, în perpetuă evoluţie şi dezvoltare. Iar ca misiune, institutul susţine activ practica permaculturii în Romania pe planurile social, economic şi de mediu înconjurător prin comunicare, educaţie, cercetare, centre demonstrative, conectare cu instituţii naţionale şi internaţionale.

Practic ICPR îşi propune mai multe obiective esenţiale printre care:

Să formeze o reţea de oameni şi centre în care se practică permacultura şi astfel să faciliteze schimbul de informaţii şi de experienţă precum şi crearea de credibilitate şi notorietate.
Să faciliteze un proces organizat de cercetare în permacultură, prin care să obţinem date utile pentru toţi cei interesaţi de permacultură
Să adapteze programa de curs PDC la realităţile şi specifiul României, să formeze instructori de permacultură locali şi să faciliteze un proces de diplomă local.
Să creeze şi să menţină relaţii de colaborare cu alte organizaţii din ţară şi străinătate pe temele educaţie şi cercetare în permacultură, sustenabilitate, ecologie, etc.

ICPR va fi un instrument, o organizaţie, care va fi în folosul tuturor celor interesaţi să practice permacultura sau să îi înveţe pe alţii despre permacultură.

Despre ce vom vorbi?

-eticile si principiile permaculturii
-metodologia de abordare a designului unei proprietăţi
-importanţa şi rolul topografiei în design
-soluri, apă şi păduri
-grădini de legume pentru nevoile proprii
-grădini silvice / "forest gardens"
-compost şi vermicompost
-reutilizarea apei menajere în grădină/livadă
-introducere în construcţii naturale
-introducere în sisteme agroforestiere la scară de fermă, păşunat prin rotaţie, keyline design
-exemple de design rural şi urban
-contextul social şi economic al unei ferme rurale
-proiecte rurale şi urbane în care ne putem implica
-permacultura socială, comunităţi

Cu cine?

Teodor Terpez: economist, trainer şi designer certificat de permacultură, iniţiator al proiectului Poiana cu Permacultură, implicat activ în iniţiative de tranziţie şi de permacultură.

Dr. Laura Magyar – doctor în ingineria mediului, specialist în sisteme informatice geografice, cu experienţă în predarea planificării teritoriale, trainer şi designer certificat de permacultură.

Gabriel Diaconu (Permacultura Strambeni) - trainer şi designer consultant de permacultură, concentrat pe ferme, dar cu experienţă şi pe proprietăţi mici urbane sau rurale, fost membru al echipei RidgedalePermaculture, locuieşte la ţară de 3 ani.

Când şi unde?

În 17 şi 18 ianuarie 2015, la Scoala 64 "Ferdinand" , între orele 9 si 17.
Participanţii sunt rugaţi să aducă mâncare pentru prânz, pe care o vom pune la comun, vom face schimb de reteţe, surse de hrană bio, etc

Pentru inscriere si confirmarea participarii va rog sa trimiteti email la: laura.melenti@gmail.com

De asemenea, va rugam sa veniti la curs pregatiti cu 150 de lei, donatia pentru infiintarea ICPR. 

Pentru mai multe detalii si interactiune cu ceilalti participanti, puteti accesa pagina evenimentului de FB, aici: https://www.facebook.com/events/762280720487819/?ref_dashboard_filter=upcoming

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu