sâmbătă, 2 decembrie 2017

Winter Is Coming - Iarna Se Apropie


Poiana cu Permacultură Februarie 2013


E adevărat că suntem deja în luna decembrie, iar în unele regiuni ale țării iarna și-a intrat deja în drepturi. E drept că meteorologii sau doar presa senzaționalistă ne tot avertizează că iarna aceasta va fi una foarte grea. E normal ca în prag de iarnă să ne pregătim, să punem murături, să punem uneltele la păstrare, să scoatem rădăcinoasele mai sensibile din pământ și multe altele. Dar nu despre această iarnă am de gând să scriu în acest articol. De fapt nici măcar nu este vorba despre vreo iarnă anume...

Vin vremuri grele! Asta vrea să spună titlul. Despre asta vreau să scriu în acest articol. Pentru cine nu este în temă, expresia ”winter is coming” este deviza unor personaje dintr-un renumit serial de televiziune și dintr-o serie de cărți scrise de un autor american, după care s-a făcut respectivul serial. Nu vreau să intru prea mult în detalii, dar ideea de bază este să te aștepți să vină vremurile grele (Noaptea cea Lungă) și să fii pregătit pentru ele.

Când am lansat acest blog și am început să invit lumea în Poiana cu Permacultură, prin anul 2012, ”Iarna” era departe dar îi anticipam deja sosirea. Acum este mult mai aproape, iar semnele apropierii sale devin tot mai evidente.

În plan politic sau geopolitic vedem cum se radicalizează discursul politic și la noi în țară dar și peste hotare. Vedem cum, în multe țări, grupările politice extremiste câștigă tot mai mult teren. Vedem în alte țări, revenirea la regimuri autoritare sau consolidarea acestora. Vedem chiar și un război civil (cel din Siria) despre care se spune că are drept cauză schimbările climatice. Mai vedem cum se vorbește tot mai mult de război, iar unii tot amenință cu arme nucleare. Cu alte cuvinte, se cam unflă tărâța în ei.

În plan economic, vedem cum multe dintre resursele naturale își ating apogeul producției, începând cu petrolul dar și alte minerale, am trecut printr-o recesiune relativ recentă, dar deja mulți economiști sunt de părere că se apropie o nouă criză financiară și implicit o nouă recesiune. Toate acestea în timp ce populația globului a trecut deja de 7,6 milliarde de suflete și crește. Iar această populație în creștere are nevoi tot mai mari, tot mai diverse.

În plan social vedem un amplu fenomen de migrație și diversificare culturală, migrație ce are loc atât din rațiuni economice sau politice, cât și rațiuni climatice. Unii oameni fug de secetă sau de fenomene meteo extreme, alții fug de războaie, alții pur și simplu caută un trai mai bun sau poate sunt mânați de toate aceste motive la un loc. Remarc de asemenea, cât de răutăcioși au devenit unii oameni. Rețelele de socializare sunt mediul în care se propagă cel mai tare ura și știrile false. În același timp, au devenit mediul principal de interacțiune al oamenilor, în timp ce în viața reală oamenii au devenit tot mai autiști și mai străini unii de alții. Dacă ai ghinionul să ți de facă rău pe stradă, într-un loc aglomerat, pot trece zeci de minute până ce va catadicsi cineva să îți ofere ajutor. Plus de asta, există o mulțime de oameni care trăiesc în sărăcie și în mizerie, care nu au acces la servicii medicale și nici măcar la o masă decentă.

Mediul încojurător este tot mai agresat, în ciuda politicilor de mediu și măsurilor luate de autoritățile din unele țări. Continuă deversarea de CO2 în atmosferă într-un ritm alarmant, pădurile continuă să fie tăiate, multe zone se deșertifică, multe zone pierd sol prețios, în multe zone se pescuiește mult peste capacitatea de regenerare a speciilor respective de pești, multe specii animale sunt pe cale de dispariție, iar altele sunt deja considerate dispărute. Nu în ultimul rând schimbările climatice sunt tot mai evidente, iar fenomenele meteo tot mai extreme.

Există și semne pozitive. Există tot mai mulți oameni preocupați de problemele de mediu. Există tot mai mulți oameni care fac lucruri bune, care încearcă să schimbe ceva în lumea asta. Se investesc tot mai mulți bani în proiecte care aduc schimbări pozitive, iar ăsta e un lucru bun.

Nu știu ce anume prevestesc toate semnele astea. Nu știu exact ce ne așteaptă și cum vor fi anii care vin. Pot anticipa că ne va fi greu. Poate mă înșel, poate că nu va fi nimic ieșit din comun, sau poate că ne ”Iarna” va veni atât de încet încât nu ne vom da seama că a venit deja. Sau poate vom reuși împreună să facem o mulțime de lucruri pozitive care în final vor preveni instalarea ”Iernii”. Dar indiferent ce se va întâmpla, nu strică să fim pregătiți. De fapt, o astfel de pregătire ar putea contribui la crearea unei lumi mai bune, pentru noi și pentru copiii noștrii.

În ce fel ne putem pregăti pentru eventuale vremuri tulburi? Cred că indiferent ce s-ar întâmpla, două lucruri sunt esențiale:
1. O comunitate strâns unită, cu oameni responsabili și gata să se ajute unii pe alții
2. Abilitatea de a produce hrană local, cu unelte rudimentare, intensiv, pe surpafețe mici și chiar pe surpafețe degradate.

În Poiana cu Permacultură vrem să le facem pe amândouă. Vrem să adunăm laolaltă oameni care ar putea forma o comunitate. Vrem să îi încurajăm pe oameni să formeze comunități, pe de o parte, iar pe de altă parte creăm oportunități de învățare sau exersare a unor tehnici de grădinărit și chiar permacultură.

De aceea lansăm proiectul Comunitatea Poiana cu Permacultură. Este un proiect tip plot sharing în care oferim acces la teren pentru grădinărit oamenilor interesați de un trai sustenabil și celor care doresc să formeze o comunitate. Revenim cu detalii într-un articol viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu