duminică, 10 decembrie 2017

Viziune, Misiune, Obiective, Comunitate


Scriam în postările anterioare că mi-am propus ca, cel puțin în următorii 3 ani, să investesc timp energie și bani într-un proiect numit Comunitatea Poiana cu Permacultură. Proiect prin care persoanele interesate de permacultură, grădinărit și trai sustenabil vor avea ocazia să se întâlnească, să învețe și să practice permacultura și, nu în ultimul rând să își cultive propriile legume și fructe într-o grădină comunitară.
În acest articol continui să furnizez informațiile despre acest proiect și voi face publice viziunea, misiunea și obiectivele  acestui proiect pentru următorii 3 ani.



Primăvara în Poiana cu Permacultură
Viziunea


O rețea de comunități autosustenabile, reziliente și interconectate ce se ghidează după cele trei principii etice ale permaculturii:
Grija față de Pământ
Grija față de oameni
Împărțirea echitabilă a surplusului

Grădina comunitară și loturile de grădinărit sunt un mijloc prin care vom crea o comunitate. Formarea unei comunități este doar primul pas, pentru că o comunitate are nevoie să relaționeze cu alte comunități pentru a funcționa. Lumea va deveni mai bună dacă vor exista multe comunități autosustenabile reziliente și interconectate ce se ghidează după eticile permaculturii, iar Poiana cu permacultură contribuie la formarea și dezvoltarea acestor comunități



Misiunea


Să ofere oportunități de conectare și de interacțiune a oamenilor dornici și capabili să formeze comunități reziliente și autosustenabile. Să ofere spațiul și mijloacele pentru practicarea permaculturii și experiența traiului în comunități autosustenabile și reziliente.

O comunitate înseamnă în primul rând oameni care împart niște lucruri, niște valori, niște idealuri. Pentru ca o astfel de comunitate să se nască, e nevoie ca oamenii cu idealuri sau valori similare să se întâlnească și să interacționeze.
S-a constatat că mâncarea și grădinăritul sunt activități care oferă cele mai multe oportunități de conectare și de apropiere între membrii unei comunități. Poiana cu Permacultură oferă spațiul în care aceste activități și multe altele să se desfășoare.

Obective:


1. Să fie ocupate și lucrate toate cele 22 de loturi din faza inițială până la jumătatea anului 2019.
2. La finele anului 2021 comunitatea să aibă peste 200 de susținători
3. La finele anului 2021 comunitatea să aibă cel puțin 15 membri (minim 6 familii) implicați, devotați și uniți.
4. La finele anului 2019 comunitatea să aibă personalitate juridică. (Asociație, cooperativă, etc.)
5. La finele anului 2021 comunitatea să aibă un capital de 5000 euro, din donații, contribuții, cotizații sau activități lucrative.
6. Cantitatea totală de mâncare produsă de comunitate din 2019 până în 2021 inclusiv să fie de minim 5 tone.


Un comentariu:

  1. Felicitari Teo, o initiativa laudabila ce merita tot respectul. In conditiile in care, se incearca pe toate caile apasarea pedalei consumerismului si a consumului de alimente din supermaketuri si dezbinarea noastra, tu iti propui si incerci,sunt sigur ca vei reusii, sa aduci aproape oameni care iubesc natura, pamantul gradinaritul si vor sa faca cu adevarat ceva care sa le fie folositor. Mi se pare un plan bun si fiabil.
    Iti urez mult succes si te sustin, deocamdata moral, pentru materializarea planului.

    RăspundețiȘtergere