vineri, 13 iulie 2018

Haideți în Comunitate


Anunțam în articolele anterioare un proiect de formare a unei comunități prin închirierea unor loturi de grădină în Poiana cu Permacultură pentru acei oameni care doresc să grădinărească, să învețe despre permacultură, trai sustenabil sau grădinărit și vor să intre în contact cu alți oameni care au interese similare.

Iată că, în plină vară, a venit momentul să deschidem prima sesiune de înscrieri în Comunitatea Poiana cu Permacultură și rezervarea unui lot. Vă întrebați poate de ce am demarat înscrieile chiar în mijlocul verii. Răspunsul este simplu: ca să avem timp. Până facem încrierile, până ne cunoaștem, până reușim să ne adunăm, vine toamna, iar toamna este un moment prielnic pentru a pregăti grădina pentru anul viitor. Fără grabă, fără heirup, putem avea o grădină pregătită și roditoare încă de la primele semne ale primăverii. Mai multe despre asta în postările viitoare. Acum e momentul să vă invit să vă rezervați un lot în Poiana cu Permaculturii și să vă alăturați comunității.

Pentru început sunt disponibile pentru grădinărit comunitar 22 de loturi, fiecare cu suprafața de 25,2 mp, 4,5 m lățime x 5,6 m lungime. Loturile sunt amplasate în Poiana cu Permacultură, comuna Domnești, intrarea Poiana nr. 8.

pentru a vedea poza mai mare o puteți descărca de aici: harta loturi

Prima etapă de înscrieri și rezervări se va derula în perioada 15 iulie - 31 august 2018, iar rezervarea loturilor se va face pentru 1 an calendaristic, mai precis 1 ianuarie - 31 decembrie 2019. Pentru a beneficia de  acces la grădină și la spațiile comune, irigații, unelte și împrejmuire a spațiului cultivat, am calculat că este necesară o contribuție/chirie de 1 leu pe mp pe lună. Adică 25 lei/lot pe lună sau 300 lei/lot pe an. Plata acestei contribuții se poate face integral în avans, caz în care se va achita doar 250 de lei. Sau se poate face în 3 tranșe a câte 100 lei fiecare.

Suma nu este mare, este echivalentul a cât ai plăti la piață pentru 50-60 kg de roșii crescute organic. Cam tot atâtea roșii ai putea obține într-o cultură principală pe 25 mp cât are un lot. În același timp, aplicând principiile permaculturii și principii de grădinărit organic și intensiv pe spații mici, precum intercalarea culturilor și asocierile benefice de plante, mai multe culturi succesive pe același lot, cultivarea de plante cu perioadă scurtă de vegetație, eșalonarea producției etc., un gărinar începător, ce alocă 5-6 ore pe săptămână grădinii, poate obține de pe 25 mp recolte variate cu valoare de piață de minim 500 lei, iar un grădinar avansat poate recolta produse în valoare de până la 2000 de lei. Iată cum ai putea face chiar o economie la banii pe care îi cheltuiești anual pe mâncare și în același timp să mănânci organic și sănătos, crescut cu mâna ta.

Dacă toate loturile vor fi rezervate, se vor aduna între 5500 și 6600 lei, în funcție de modalitatea de plată. Toți banii adunați din această contribuție vor fi folosiți în mod transparent și exclusiv pentru amenajarea și îmbunătățirea spațiului pe care sunt amplasate loturile. În ordinea priorităților, vom înprejmui terenul pe care se află loturile, vom achiziționa câteva unelte de mână, în plus față de ceea ce există deja și vom instala un sistem de irigații de bază pe care îl vom îmbunătăți în timp.

Binențeles proiectul va continua și în anii următori, cel puțin în 2020 și în 2021 și fiecare membru al comunității va putea contribui la stabilirea priorităților și definirea bugetului pentru anii respectivi, dar cel mai bine e să le luăm pe rând, suntem deocamdată în 2018 și ne pregătim să grădinărim împreună în 2019. Iată care sunt pașii următori:

Chiar dacă loturile se rezervă pentru anul 2019, lucrările de amenajare sau pregătire a loturilor, de plantare, de semănare și chiar de recoltare pot fi executate începând din această toamnă, după un program pe care îl vom conveni de comun acord.

După ce se încheie prima etapă de înscrieri și rezervări, de la 1 septembrie vă vom contacta pentru a stabili data primei întâlniri, confirmarea rezervării și atribuirea loturilor pe teren persoanelor care deja s-au înscris.

Etapa a doua de înscrieri și rezervări se va desfășura în perioada  1 septembrie - 31 octombrie, pentru loturile rămase disponibile și sperăm că toate loturile vor fi atribuite până la începutul lunii Noiembrie.

În luna noiembrie vom face formalitățile legale de intrare în posesie și plata în avans a contribuției sau a primei tranșe din această contribuție. Vom alege împreună cea mai bună modalitate legală. Fie chirie, fie asociere, fie donație, fie ONG. Vom vedea ce e mai bine pentru comunitate.

Tot în luna noiembrie ne propunem să montăm gardul de împrejmuire a proprietății, pentru a proteja astfel culturile comunității de câini, animale domestice sau oameni rău intenționați.

De la 1 septembrie până când vremea ne permite, cei care au rezervat deja și cu care ne-am întâlnit, vor putea, conform unui program agreat să înceapă lucrările de pregătire a terenului și vor putea înființa primele culturi. Ceapa, usturoiul, salata, spanacul, ridichiile se pot semăna toamna. Unele soiuri de salată și spanac iernează și pot fi lăsate peste iarnă și recoltate în primăvară.

Înscrierile vor continua și după 1 noiembrie, chiar dacă mai sunt loturi libere sau nu. Oamenii vor putea să se alăture comunității chiar dacă nu își rezervă lot și pot participa cu încuviințarea deținătorilor de loturi, ca ajutoare la lucrările de pregătire, înființare, întreținere și recoltare și vor putea beneficia atât de o parte din recoltă cât mai ales de cunoștințele și experiența de grădinărit dobândite în timpul acestor activități.

Sperăm ca primăvara să ne găsească cu paturile de legume semănate și să avem primele recolte de ceapă, usturoi verde, salată și ridichii foarte devreme și să ne bucurăm de ele împreumă, în comunitatea de grădinari din Poiana cu Permacultură.

Înainte de încheiere, mai fac o precizare foarte importantă. În primul an, fiecare persoană sau familie va putea rezerva un singur lot. Punem această limită din următoarele motive:

  1. Ne dorim ca în prima etapă să dăm o șansă cât mai multor persoane să se înscrie în comunitate și să rezerve loturi.
  2. Anticipăm că mulți dintre cei ce se vor înscrie sunt începători în ale grădinăritului și vor avea nevoie de timp de acomodare și de învățare. E bine să începi mic în astfel de cazuri. De aceea considerăm că un lot e suficient pentru început.
  3. Anticipăm că multe persoane ocupate vor dori să participe în acest proiect, iar principalul factor limitativ va fi timpul. O grădină are nevoie de atenție și, cu cât e mai mare, cu atât cere mai mult timp. Până când vom învăța să cooperăm și să ne organizăm, e mai prudent să începem cu o suprafață mică de fiecare.
Dacă arzi de nerăbdare să te înscrii, iată cum poți să o faci. Primul pas este să completezi următorul forumular. Ia-ți timp și completează rubricile cu text lung, ne ajută să înțelegem mai bine ce te motivează să participi la acest proiect, cum vezi relația cu ceilați, ce ai vrea să înveți, etc. De asemenea te va ajuta și pe tine să evaluezi mai bine opțiunile și nevoile pe care le ai și la care răspunde acest proiect. Nu uitați să citiți și Regulamentul General.

După ce ai completat formularul, e nevoie să te înarmezi cu răbdare, vei primi un răspuns de la noi care va confirma înscrierea, iar mai apoi vom stabili împreună o dată la care ne vom întâlni cât mai mulți membri ai viitoare comunități și vom confirma încă odată că ești interesat în continuare să participi în acest proiect.

Vor urma probabil alte întâlniri în care vom agrea modul de lucru și vom finaliza cu un acord formal și plata în avans a constribuției sau a primei tranșe, în noiembrie 2018. La finalul acestui proces vei avea dreptul de a grădinări pe lotul de 25 mp pe care l-ai rezervat.

Dacă vrei să păstrezi legătura cu noi pe tot parcursul procesului de înscriere/rezervare/dobândire lot, dar și după aceea, poți să ne scrii pe adresa: poiana.cu.permacultura@gmail.com.

Abia așteptăm să te întâlnim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu