luni, 27 februarie 2012

Scoala de Permacultura


Hai că am tot clocit ideea asta de ceva vreme şi e timpul să o las să iasă din găoace şi să îşi facă drum în lumea largă, să îşi făurească propriul drum.

Cum am ajuns la această idee?

Păi cred că au fost mai multe idei convergente care s-au contopit în mintea mea şi au dat naştere unei alte idei:
1. Pe de o parte vreau să învăţ cât mai multe despre permacultură şi grădinărit organic.
2. Pe de altă parte în viziunea mea o lume mai bună ar fi o lume fără bani.
3. În acelaşi timp observ că majoritatea cursurilor sau materialelor de studiu despre permacultură sunt pe bani, iar autorii sau instructorii cer drepturi de autor sau taxe pentru a oferi informaţia.
4. Şi totuşi fiecare dintre noi suntem dotaţi cu un creier care poate accesa si procesa informaţia, oare chiar avem nevoie de profesori.
5. Există destule materiale de studiu fie gratuite fie shareuite (interesant că în limba română nu există un cuvânt potrivit pentru această acţiune) de oameni binevoitori.
6. Şi totuşi, mai bine înveţi într-un grup (fie el o clasă, o comunitate, o organizaţie) decât de unul singur.
Şi uite aşa mi-a venit ideea să deschid Şcoala de Permacultură.,

Ce este Şcoala de Permacultură?

Ce este cu exactitate Şcoala de Permacultură, vom stabili la prima întâlnire noi, "elevii" şi "profesorii" şcolii. Dar în opinia mea este un instrument ce ne permite să învăţăm şi să înţelegem mai bine ce este şi cum funcţionează permacultura. Este un sistem care ne permite să învăţăm fără profesori, dar mult mai bine decât individual, pentru că presupune pe de o parte studiu individual, iar pe de altă parte întâlniri periodice pentru discuţii, proiecte şi aplicaţii practice.

Ce propun concret?

Propun să ne vedem joi, ne vedem joi... imi place mie joi, pe 15 martie, începând cu orele 19:30  pentru a discuta mai în detaliu, timp de 2 ore despre cum ne organizăm şi ce anume vom studia pentru următoarea întâlnire. Încă nu ştim unde ne întâlnim, depinde foarte mult şi de numărul de persoane ce se vor anunţa. Locaţia o vom stabili în timp util şi o vom anunţa ulterior.

TEMĂ!

Nu-i obligatorie, dar e recomandată:
1. - Participanţii sunt rugaţi să alcătuiască o listă cu materialele de studiu pe care le au sau le pot accesa, materiale despre permacultură, plante, grădinarit organic sau orice altceva consideră util la şcoala de permacultură.
2. - De asemenea, cine doreşte să se implice mai mult este încurajat să alcătuiască o programă sau o listă de teme pe care urmează să le abordăm la Şcoala de Permacultură.

Nimic nu e definitiv până joi, atunci stabilim ce studiem, de unde studiem şi cum studiem. De asemenea, stabilim cât de des ne întâlnim, unde ne întâlnim şi cât durează întâlnirile. Şi probabil mai stabilim şi ce activităţi practice vom face şi unde.

Acestea ziind fise... Ne vedem joi, ne vedem joi...

Avem şi eveniment pe FaceBook

3 comentarii:

  1. Bravo, Doru! Ca de obicei, ma lasi cu gura cascata cu ideile tale. As vrea sa te intreb unde se tin cursurile si daca vom fi in ac timp elevi , dar si profesori, invatand unii de la altii. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Iulia. Da! Vom fi in acelasi timp si elevi si profesori, invatand unii de la altii. De aceea, nu se vor tine cursuri ci doar seminarii, intalniri, aplicatii practice. In rest este mult studiu individual.
    Stabililm de comun acord unde se tin, in functie de numarul de participanti si temele propuse.

    RăspundețiȘtergere
  3. F.frumos,bravo!Cuvânt pt.share ar fi :a împartasi.
    Mult succes si spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere