vineri, 18 aprilie 2014

Jurnal de PDC - 16 aprilie 2014

Pe măsură ce ne apropiem de finalul cursului, ne concentrăm tot mai mult pe proiect, iar programul este puțin mai relaxat, dar suntem în același timp preocupați de realizarea proiectului. Dacă mai adaug la asta și faptul că în acest moment pregătesc și PDC-ul din septembrie, cred că e de înțeles faptul că am rămas în urma cu jurnalul.
Ziua a zecea a fost despre case, construcții sau, cu alte cuvinte, mediul construit. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează o casă, am făcut un exercițiu input-output, pentru a vedea ce intră și ce iese dintr-o casa, adică să observăm fluxurile. Apoi am analizat o statistică despre casele britanice tipice și am aflat că pests 50% din energie se pierde prin așa-numitele "air leacks" și prin uși și ferestre. Air leaks sunt canale prin care aerul rece de afară patrunde sau aerul cald dinăuntru iese, de exemplu, în jurul țevilor de apa sau de evacuare, locul pe une intră firele de curent, crăpături în jurul tocurilor, geamuri și uși care nu se închid bine, etc. Iar acestea sunt cel mai ușor de reparat sau de izolat.
Am mai vorbit despre masă termică, orientarea casei, plasarea geamurilor, bariere de vant sau de soare, materiale de construcții, materiale de izolat termic și multe altele.
Tot în această zi, am intrat în direct, pe Skype cu Graham Bell, un permacultor simpatic din Marea Britanie care a publicat 2 cărți foarte utile: "The Permaculture Way" și "The Permaculture Garden". A fost o discuție interesantă despre experiențele sale legate de permacultură, oameni, grădină, economie și altele.
După amiază am continuat cu proiectul, apoi am învățat despre o unealtă de design, numită "random asambley" sau asamblare la întâmplare, prin care, practic, creezi o mulțime de combinații întâmplătoare de elemente, care de multe ori nu prea au sens, dar care te ajută să gândești mai deschis, să eplorezi posibilități ieșite din comun și, în acest fel să identifici tot felul de idei la care nu te-ai fi gândit.
La finalul unei zile atipice, pe care am numit-o "brake patterns day ", am vorbit despre cum să crești o revoluție, pentru că Rakesh, ne consideră suficient de nebuni ca să ne implicăm în așa ceva. Nu e vorba de o revoluție cu molotoave, cu scandări sau bătăi cu jandarmii, ci despre o astfel de revoluție, una pașnică, una care se produce la nivel de individ sau la nivel de comunitate și schimba modul de viață al oamenilor.

Un comentariu:

  1. Am trimis mail pe poiana.cu.permacultura@gmail.com dar nu am primit niciun rasp. Da-mi te rog un mail la adresa de la CONTACT pe blogul meu Ce-i cu noi? ca sa putem vb. Mersi. Emilian.

    RăspundețiȘtergere